Tekrarlayan Gebelik Kayıpları Önlenebilir
Tekrarlayan gebelik kaybından sonra gebe kalan kadınlarda gebelik için kromozom analizi, amniyosentez, koryon villus örneklemesi ve kordosentez gibi anne rahmindeki girişimsel işlemlerle değerli bilgiler sağlayabilir.

20 haftadan önce yapılan düşük, gebelik kaybı olarak değerlendirilir.
GEBELİK KAYIPLARI NE ZAMAN İNCELENMELİ?
- Embriyoda kalp atışı tespit edilirse ve özellikle ikinci trimesterde düşük
olursa • Önceki gebelik kaybından alınan genetik incelemede normal karyotip analizi rapor edilmişse
- Anne 35 yaşından büyük
- İnfertilitesi olan anne
- Karyotip (genetik) analizinde anormallik varsa Anne ve/veya babanın
tekrarlayan gebelik kayıpları 3 veya daha fazla düşük olarak tanımlansa da, ikinci trimesterde art arda iki gebelik kaybı veya düşük olması tanısal araştırmayı başlatmak için yeterlidir.
Nedenleri nelerdir?
- Anatomik faktörler
- Anne rahminde doğuştan (uterus septum, unikornuat uterus, uterin didelfis, bikornuat uterus) veya edinsel anormallikler (miyom, intrauterin yapışıklıklar)
- Bağışıklık sistemi ile ilgili faktörler (sistemik lupus eritematozus, antifosfolipid sendromu)
- Konjenital trombofili (pıhtılaşma) bozuklukları), plasenta patolojileri
HANGİ PROSEDÜRLER KULLANILIR?
Anne ve baba adayları için karyotip analizi (toplanan kan örnekleri ile genetik analiz), 4D ultrasonografi, histerosalpingografi (uyuşturucu ile rahim ve tüplerin görüntülenmesi), histeroskopi, laparoskopi ile annenin rahmindeki olası anatomik problemlerin incelenmesi. Doğuştan veya sonradan edinilmiş trombofili (pıhtılaşma bozuklukları) ve immünolojik bozukluğun incelenmesi için anne adaylarından alınan kan örneklerinde trombofili panel çalışması, genetik mutasyonlar ve lipoprotein A gibi farklı tahlilleri içeren kapsamlı trombofili testleri yapılabilmektedir.