Dolar 32,3691
Euro 34,9702
Altın 2.326,20
BİST 9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi) nedir?

Periodontal hastalıklar, diş etlerini ve destek dokuları etkileyen bulaşıcı hastalıklardır. Erişkinlerdeki diş kayıplarının %70’inden sorumludurlar. Erken evrelerde teşhis edilirse kolayca ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.

Periodontoloji (Dişeti Hastalıkları Teşhis ve Tedavisi) nedir?
REKLAM ALANI
A+
A-
06.06.2021
218
ABONE OL

Diş Eti Hastalıkları (Periodontal Hastalıklar)

Periodontal Hastalık Nedir?

ARA REKLAM ALANI

Periodontal hastalıklar, diş etlerini ve destek dokuları etkileyen bulaşıcı hastalıklardır. Erişkinlerdeki diş kayıplarının %70’inden sorumludurlar. Erken evrelerde teşhis edilirse kolayca ve başarılı bir şekilde tedavi edilebilirler.

Diş eti hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi ayrıca daha kolay çiğneme ve daha iyi sindirim sağlar.

Periodontal hastalıklar diş etlerinin enfeksiyonu (diş eti iltihabı) ile başlar. Başka bir deyişle, diş eti iltihabı periodontal hastalığın başlangıç ​​aşamasıdır. Bu aşamada diş etleri hemorajik, kırmızı ve daha büyüktür. Erken aşamalarda çok fazla rahatsızlığa neden olmayabilirler. Tedavi edilmezse hastalık periodontite ilerleyebilir ve dişleri ve diş etlerini destekleyen alveolar kemikte geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir. 

Periodontitis, periodontal hastalığın ilerlemiş halidir. Hem alveolar kemiğe hem de kemiği destekleyen diğer dokulara zarar verilir. Kemik ve diş eti arasında enfeksiyonun yerleşmesini ve hastalığın yayılmasını kolaylaştıran bir “periodontal boşluk” oluşacaktır. Hastalık ilerledikçe dişler sallanmaya başlar ve dişlerin çekilmesine neden olabilir.

Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir?

  • Fırçalama sırasında diş eti kanaması
  • Kırmızı, şiş ve hassas diş etleri
  • Diş etleri geri çekilmiş ve dişlerden uzaklaşmış
  • Dişler ve diş etleri arasında bulaşıcı sızıntı
  • Kıpırdayan veya kademeli olarak ayrılan dişler (dişler arasındaki boşlukların büyümesi)
  • Isırma sırasında üst ve alt dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi
  • Protez kıvamında değişiklik ve deformasyon
  • Sürekli ağız kokusu

Bunların yanı sıra periodontal hastalık herhangi bir uyarı işareti olmaksızın daha sonraki aşamalara ilerleyebilir. Periyodik diş hekimi ziyaretleri bu nedenle çok önemlidir.

 

Diş eti hastalığının nedeni nedir?

 

Diş eti hastalıklarının en önemli nedeni, dişlerin üzerinde biriken “bakteriyel diş plağı” olarak da adlandırılan yapışkan ve renksiz film tabakasıdır. Günlük fırçalama ve diş ipi kullanımı ile plakların uzaklaştırılması sağlıklı bir ağız için temel gereksinimdir. Plak dişlerden etkin bir şekilde uzaklaştırılamazsa, tartar olarak bilinen düzensiz yüzeyli ve geçirgen bir yapıya dönüşür. Plaktaki bakterilerin salgıladığı zararlı büyüme diş etlerinde tahrişe neden olarak bakterilerin daha derin dokulara ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe boşluk derinleşir ve bakteriler daha da ilerler ve sonunda dişleri destekleyen alveol kemiğinde hasara yol açar. Hastalık tedavi edilmezse dişler sallanmaya başlar ve hatta çekim gerektirebilir. 

Diş eti hastalığı nasıl önlenebilir?

Periodontal hastalığın önlenmesinde en önemli rol hastaya aittir. Sağlıklı dişleri korumak için, plağı çıkarmak için günlük ağız bakımı prosedürleri (fırçalama ve diş ipi kullanma) gereklidir. Diş hekimine periyodik ziyaretler de aynı derecede önemlidir.

Günlük ağız bakımı prosedürleri plak oluşumunu en aza indirir ancak tamamen engelleyemeyebilir. Fırçalama veya diş ipi ile ulaşılamayan alanların doktor tarafından değerlendirilmesi plak ve/veya tartarın çıkarılması açısından önemlidir.

Diş eti hastalığının tedavisi nedir?

Diş eti hastalığının erken evrelerindeki tedavi, plak ve tartarın çıkarılması ve sağlıklı bir kök yüzeyinin restore edilmesinden oluşur. Bu prosedür, bakteri ve tahriş edici maddelerin neden olduğu diş etlerinin enfeksiyonunu ortadan kaldırır. Bu tedavi genellikle diş etinin dişe uyumu ve diş etlerinin küçülmesi için yeterlidir, dolayısıyla boşluğun giderilmesi sağlanır.

Çoğu erken evre diş eti hastalığı vakasında, diş taşı temizliği, plağın çıkarılması ve sağlıklı bir kök yüzeyinin elde edilmesinin ardından etkili günlük ağız bakımı. Daha ileri vakalar cerrahi tedavi gerektirebilir. Bu tedavinin amacı dişleri çevreleyen derin periodontal boşluklarda kalan diş taşlarını temizlemek, küçülterek boşlukları gidermek ve daha kolay temizlenebilir bir diş eti formu oluşturmaktır.

Periodontal tedavi sonrası doktor ziyaretleri plak kontrolü ve yeni tartar birikiminin giderilmesi açısından önemlidir. Bununla birlikte, periodontal tedaviyi takiben ağız sağlığının sürdürülmesi açısından günlük ağız bakımının herhangi bir işlemden daha etkili olduğunu unutmamak önemlidir.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.