Dolar 27,5480
Euro 28,8497
Altın 1.613,55
BİST 8.513,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
24°C
Parçalı Bulutlu
Per 23°C
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 23°C

Ortodonti (Diş ve Çene Bozuklukları Tedavileri)

Ortodonti, yanlış konumlanmış dişleri ve çeneleri düzelten diş hekimliği dalıdır. Bireyin yaşam kalitesini yükseltmek için dişlerin ve çenelerin ideale yakın işleyişini ve estetiğini elde etme disiplinidir.

Ortodonti (Diş ve Çene Bozuklukları Tedavileri)
REKLAM ALANI
A+
A-
06.06.2021
211
ABONE OL

Bireyin yaşı ne olursa olsun, tedavi edilmeyen ortodontik problemler gelecekte daha da kötüleşecektir. Çapraşık ve birbirine tam oturmayan dişlerin temiz tutulması daha zordur, diş çürüğü ve periodontal hastalık nedeniyle erken kaybedilme riski vardır ve çiğneme kaslarına ekstra baskı yaparak baş ağrısı, TME sendromu ve boyuna neden olabilir, omuz ve sırt ağrısı. Ek olarak, çarpık çene kapanışı ve erken diş teması, diş yüzeylerinde anormal aşınmaya, çiğneme ve konuşmada zorluğa, dişlerde aşırı baskıya ve kök ucunda lezyonların oluşmasına ve destekleyici kemik ve diş eti dokularının zarar görmesine neden olabilir. .

Çarpık veya yerinde olmayan dişler de kişinin görünümünü bozabilir. Ortodontik tedavinin faydaları arasında daha sağlıklı bir ağız, daha hoş bir görünüm ve ömür boyu dayanma olasılığı daha yüksek olan dişler sayılabilir.

ARA REKLAM ALANI

Ortodontiden yararlanıp yararlanamayacağınıza sadece diş hekiminiz veya ortodontistiniz karar verebilir. Tam bir tıbbi ve diş sağlığı geçmişi, klinik muayene, dişlerinizin alçı modelleri ve özel röntgen ve fotoğrafları içeren tanı araçlarına dayanarak, bir ortodontist veya diş hekimi ortodontinin tavsiye edilip edilmediğine karar verebilir ve doğru bir tedavi planı geliştirebilir. senin için.

Acil tedavi gerektiren durumlar:

  • Dengesiz yüz ve çene yapısı
  • Ağızdan nefes almak
  • Parmak emme, tırnak yeme, yanak – dudak ısırma gibi kötü alışkanlıklar
  • Uzun süreli emzik veya biberon kullanımı
  • Çiğneme veya konuşma zorluğu
  • Son derece ileri veya geri konumlandırılmış çene yapıları
  • Öne yerleştirilmiş dişler (potrusiv)
  • Çarpık, yanlış konumlanmış veya görünmeyen (gömük) dişler
  • Erken veya geç süt dişi kaybı
  • Üst ve alt dişler arasında temas olmaması veya kendilerini tamamen kapatmaları

Bir çocuğun ilk ortodontik tedavisi yedi yaşından sonra olmamalıdır. Dişler düzgün sıralanmış gibi görünse de gözle görülmeyen bir kapanma sorunu söz konusu olabilir. Çocuk yedi yaşını geçmiş olsa bile ortodontik muayene düzenlenmelidir. Erken yaşta muayene olmanın avantajlarına rağmen aktif ortodontik tedavilerin çoğu 9-14 yaşları arasında başlamaktadır.

Erken yaşta başlanan ortodontik tedavi hem hasta hem de doktor açısından olumlu sonuçlar doğururken, yetişkinlere de ortodontik tedavi uygulanmakta; sağlıklı dişleri, diş etleri ve çevresindeki kemik dokusu olduğu sürece. Bu kriterleri karşılayan her yaştan hasta iyi sonuçlardan faydalanacaktır. Tedavi süreleri vakadan vakaya değişmekle birlikte 6 ile 36 ay arasında sürebilmektedir. Bu süre büyük ölçüde hastanın büyüme ve gelişme evresine, şekil bozukluğunun düzeyine, ağız bakımına, tedaviye uyumuna ve doktorla uyumuna bağlıdır. Yeni aparatlara adaptasyon genellikle 7-10 gün sürer.

Ortodontik tedavi mutlaka bir ortodontist tarafından yapılmalıdır.

Dişleri hareket ettirmek, kasları yeniden eğitmek ve çenelerin büyümesini etkilemek için hem sabit hem de çıkarılabilir birçok farklı aparey kullanılır. Bu apareyler dişlere ve çenelere hafif bir baskı uygulayarak çalışır. Problemin ciddiyeti, hangi ortodontik yaklaşımın en etkili olacağını belirleyecektir.

Sabit cihazlar şunları içerir:

 

Braces: En yaygın sabit apareyler olan braketler, bantlar, tel ve/veya braketlerden oluşur. Bantlar dişlerin veya dişin etrafına sabitlenir ve aparey için çapa olarak kullanılırken, braketler çoğunlukla dişin ön tarafına yapıştırılır. Ark telleri braketlerden geçirilerek bantlara takılır. Ark telini sıkmak dişleri gerginleştirir ve yavaş yavaş doğru pozisyonlarına getirir. Diş telleri genellikle birkaç ay ile birkaç yıl içinde elde edilebilecek istenen sonuçları elde etmek için aylık olarak ayarlanır. Günümüz diş telleri daha küçük, daha hafif ve geçmişe göre çok daha az metal gösteriyor. Birçok yetişkin tarafından tercih edilen net stillerin yanı sıra çocuklar için parlak renklerde gelirler.

Çıkarılabilir cihazlar şunları içerir:

Hizalayıcılar — yetişkinler için geleneksel diş tellerine bir alternatif olan seri hizalayıcılar, dişleri yalnızca metal teller ve braketler olmadan sabit cihazların çalıştığı şekilde hareket ettirmek için artan sayıda ortodontist tarafından kullanılmaktadır. Hizalayıcılar neredeyse görünmezdir ve yemek yemek, fırçalamak ve diş ipi kullanmak için çıkarılır.

Çene yeniden konumlandırma aletleri – ateller olarak da adlandırılan bu cihazlar, üst veya alt çeneye takılır ve çenenin daha uygun bir pozisyonda kapanması için eğitilmesine yardımcı olur. Temporomandibular eklem bozuklukları (TME) için kullanılabilirler.

Damak genişletici – üst çenenin kemerini genişletmek için kullanılan bir cihaz. Ağız çatısına oturan plastik bir plakadır. Plakaya vidalarla uygulanan dışa doğru basınç, damak kemiklerindeki eklemleri uzunlamasına açmaya zorlar ve damak alanını genişletir.

Çıkarılabilir tutucular – ağzın çatısına takılan bu cihazlar, dişlerin önceki konumlarına kaymasını önler. Ayrıca parmak emmeyi önlemek için değiştirilebilir ve kullanılabilirler.

Başlık – bu cihazla, başın arkasına bir kayış yerleştirilir ve öndeki metal bir tele veya yüz fiyonuna bağlanır. Başlık, üst çenenin büyümesini yavaşlatır ve ön dişler geriye çekilirken arka dişleri oldukları yerde tutar.

Ortodontik tedavi sırasında hastaların uyması gereken kurallar nelerdir?

  • Ortodontik tedavi öncesi çürük dişlerin tedavi edilmesi ve diş etlerinin sağlıklı olması gerekmektedir.  
  • Tedavi sırasında ortodonti uzmanı teşhise göre bir aparey önerecektir. Aparey çıkarılabilir ise yemek yeme dışında gece gündüz (uyku dahil) her zaman takılmalıdır. Dişlere benzer şekilde diş fırçası ve diş macunu ile temizlenmelidir. Onları kaybetmemeye özen gösterilmelidir – aksi takdirde tedavi sendeler ve hatta geriler.

Aparey sabit ise (diş teli) her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Düzenli fırçalama çok önemlidir. Ortodontik tedavi gören hastalarda diş çürüğü daha sık görülür ve yeterince temizlenmediği takdirde diş tellerinin çevresinde beyaz lekeler oluşabilir. Diş tellerinin etrafındaki tüm kalıntılar temizlenene kadar fırçalamaya devam edilmelidir. Diş etlerinin sağlığı da doğru fırçalamaya bağlıdır. 

  • Asitli içecekler (Cola, Fanta, Sprite…) hem diş tellerine hem de dişlere zarar verdiği ve çürük oluşma ihtimalini artırdığı için tüketmekten kaçının.
  • Çok yapışkan veya şekerli yiyecekler (sakız, lokum, karamel) tüketmeyin. Bunlar diş telleri arasında kalarak temizlenmesini imkansız hale getirerek dişlerin kolay çürümesine ve diş etlerinin iltihaplanmasına neden olabilir.
  • Çok sert gıdaların tüketimi ile ilgili de kurallar vardır. Örneğin elma ve armut gibi meyveler, salatalık, havuç gibi sebzeler geleneksel olarak ısırılarak değil, küçük parçalar halinde arka dişleri ile veya önceden rendelenerek yenilmelidir. 
  • Dişler ortodontik veya interdental diş fırçaları ile fırçalanmalı ve gerektiğinde diş ipi kullanılmalıdır. Hasta, evde olmadığı her yerde dişlerini fırçalayabilmesi için diş fırçasını her zaman yanında taşımalıdır. 
  • Diş telleri takıldıktan sonra, hassasiyet ve ağrı ve yanağın iç kısmında yaralanma (aft veya pamukçuk) olabilir. Bu şikayetler bir hafta ile 10 gün arasında son bulur. Ağrıyı gidermek için ağrı kesiciler alınabilir ve ortodontist tarafından verilen özel mumlar kullanılabilir. 
  • Check-up sırasında ortodontist tarafından verilen önerilere dikkat edilmelidir.   
  • Tedavi süresince hasta 4-5 haftada bir kontrole gider. Tedavinin amacına ulaşabilmesi için randevuların kaçırılmaması gerekmektedir. 
  • Sabit apareylerin kırılması, kırılması veya çıkarılması tedavinin ilerlemesini engelleyecektir. Bu gibi durumlarda hasta mutlaka ortodontistine başvurmalıdır.
  • Takviye tedavisinde hasta pes etmemelidir; cihaz korunmalıdır. 

Çarpık dişler

Çarpık dişlere ne sebep olur?

Süt dişlerinin değişip kalıcı dişlerin çıkmaya başladığı bebeklik döneminde birçok çocukta çarpık diş belirtileri görülür. Ebeveynler, çocuklarının dişlerinin çarpık çıktığını belirterek sık sık diş hekimlerini ziyaret eder. Bunun temel nedeni katılımdır. Ancak zamanında alınmayan önlemler de dişlerin çapraşık olmasına neden olabilir. Çarpık dişlerin nedenleri ve alınması gereken önlemler şu şekildedir:

Çocuğun çene büyüklüğü ve diş genişliği arasındaki genetik uyumsuzluk veya çene gelişimini olumsuz etkileyen solunum problemleri tüm faktörlerdir. Çocuğun burun yollarında nefes almayı etkileyen faktörler önce üst çenenin, ardından alt çenenin büyümesini olumsuz etkiler, dolayısıyla dişlerin düzgün dizilişini engeller. Böyle bir durumda ortodontik müdahale gerekir.

Çarpık dişlerin bir diğer nedeni de süt dişlerinin değişim zamanı gelmeden çekilmesidir. Nasıl olsa değiştirileceği düşüncesiyle süt dişlerinin çektirilmesi,

son derece yanlış. Bu süt dişleri yerlerine çıkacak olan kalıcı dişlere yer ayırarak çapraşıklığı önler. Erken çekilirse komşu dişler dişin yerini dolduracaktır.

diş eksikliği, yeni daimi dişin çıkacağı boşluğu tıkar ve mevcut boşluktan sürmeye zorlar veya hiç sürmez. Her iki durumda da diş sisteminin dengesi yerinde olacaktır.

bozulur ve eğrilik oluşur. 

Süt dişlerinin yanları arasındaki boşluklar zamanında tedavi edilmezse komşu dişler boşlukların oluşturduğu boşluğu dolduracaktır. Bu, çarpık dişlerin başka bir nedenidir. Bu nedenle süt dişi çürüklerinin tedavi edilmesi çok önemlidir. 

Çarpık dişler sadece estetik bir sorun mu oluşturur?

Dişlerin üniform dizilimi sadece estetik açıdan değil, önemlidir. Dişlerdeki çapraşıklıklar bu bölgelerin temizlenmesini zorlaştırarak çürüklere, diş eti hastalıklarına ve eklem ağrılarına yol açar. 

Çarpık dişler her zaman tedavi edilebilir mi?

Çapraşık dişler her yaşta ortodontistler tarafından farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.