Dolar 32,3610
Euro 34,9649
Altın 2.325,21
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

 Lösemiden Korkmayın

Kemik iliği naklinde hastanın kemik iliğinin tamamen kaybolduğu noktaya kadar çok yüksek dozlarda kemoterapi uygulanır. Daha sonra uygun bir donörden alınan sağlıklı kemik iliği uygun koşullarda hastaya nakledilir. Akrabalardan yapılan kemik iliği nakilleri genellikle başarılı olmakla birlikte, aile dışından başka bir bireyin kemik iliği ile de benzer sonuçlar alınabilir.

 Lösemiden Korkmayın
REKLAM ALANI
A+
A-
02.10.2021
376
ABONE OL

 

Lösemi, her 25.000 çocuktan birinde görülen, kan hücresi çekirdeğindeki genetik bozukluklardan kaynaklanan, hücre ölümsüzlüğü ve çoğalmasıyla kendini gösteren bir hastalıktır. Ancak lösemi artık korkunç bir hastalık değil. Erken teşhis ve tedavi ile lösemiden tamamen kurtulmak mümkündür.

ARA REKLAM ALANI

VÜCUT KENDİNİ SAVUNAMAZ

Genellikle lösemi, bir enfeksiyondan sonra bağışıklık sisteminin bir hastalığı olarak ortaya çıkar. Lökositlerin kontrolsüz büyümesi sonucu vücut kendini savunamaz hale gelir ve hastalık diğer kan hücrelerinin kırmızı küre ve trombosit gibi fonksiyonlarını bozar. Hastada lösemi geliştiğinde kemik iliğinde kırmızı kan hücresi üretimi azalır ve anemiye yol açar. Azalan kemik iliği trombositlerin azalmasına neden olur. Vücudumuzu kanamaya karşı koruyan plaka benzeri hücreler olan trombositler azaldığında kolay kanama, morarma ve ateş gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

BELİRTİLERE DİKKAT EDİN

Lösemi semptomlarına benzer şikayetler her yaştaki çocukta rahatlıkla görülebilir, bu nedenle ailelerin paniklemek yerine semptomları dikkatle gözlemlemesi gerekir. Her çocuğun kanayan bir burnu veya bacaklarında morluklar olabilir. Dikkat edilmesi gereken önemli nokta şikayetlerin süresidir. Örneğin bir çocuk grip olduğunda birkaç gün burun kanaması yaşayabilir. Ancak kanama devam ederse doktora başvurulmalıdır. Ayrıca çocuğun 10 günden uzun süredir devam eden ateşi, inatçı ve artan sayıda morluk varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Anormal bir durum saptanırsa, karaciğer büyümüşse, kol altları, boyun ve kasık bölgesinde bez oluşumu, ter bezlerinde büyüme ve kan sayımında şüpheli bulgular varsa hematoloji bölümüne başvurulmalıdır.

TEŞHİS VE TEDAVİ

Lösemi şüphesi varsa kan sayımı ve mikroskobik analiz yapılmalıdır. Şüphe durumunda kemik iliği örneği alınarak ileri tetkik yapılır. Bir patoloji laboratuvarında yapılan incelemede lösemi tespit edilirse, lösemi tipinin belirlenmesi için kemik iliği ek testlere tabi tutulur. Kortizon ilaçları tedavinin ana bileşenleridir. Akut bir lösemi kortizon tedavisine iyi yanıt verirse, kemoterapi ilaçlarına yüksek yanıt oranı şansı artar. Lösemide, hastaların bağışıklık sistemleri zayıfladığı ve kan nakli ihtiyacı olduğu için sürekli olarak bir hekim tarafından izlenmeli ve denetlenmelidir. Tedavi ayaktan tedavi dahil olmak üzere iki yıl sürebilir. Hastalar nüks açısından yakından takip edilmektedir. Tekrarlama durumunda,

KEMİK İLİĞİ NAKLİ BİRİNCİL TERCİH DEĞİL

Lösemide kemik iliği nakli birincil tercih değildir. Kemik iliği nakline hastadaki hücre tipine, tedaviye verilen yanıta ve nüks olasılığına göre karar verilir. Başlangıçta kemoterapi kemik iliği naklinden daha etkili bir yöntemdir. Ancak daha sonra kemoterapi etkisiz kalırsa kemik iliği nakli düşünülür.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.