Laparoskopik safra kesesi alma ameliyatı nedir, nasıl yapılır?
Safra kesesi, karaciğerin alt kısmının arkasında bulunan bir organdır. Karaciğer tarafından üretilen safranın depolandığı safra kesesi düzgün çalışmıyorsa safra “çamur”a dönüşür ve hatta mesanenin içinde taşlar oluşur. Safranın anormal viskozitesi ve/veya safra kanallarının taşlarla tıkanması, tipik bir ağrıya ve sindirim sistemi semptomlarına neden olur.

Kolesistektomi, safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Genel Cerrahi alanında en sık yapılan ameliyatlardan biridir ve genellikle laparoskopik yöntem tercih edilir. Laparoskopik kolesistektominin komplikasyon riski çok düşük olmasına rağmen açık cerrahi olasılığı her zaman mevcuttur.
Bu işlem neden yapılır?
Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen ve yiyeceğimizdeki yağları sindiren safranın depolandığı bir kesedir. Vücudumuzun safra sistemi karaciğer, safra kesesi, ana safra kanalı ve pankreastan oluşur.
Safra kesesinde taş oluşumu, safranın sindirim sistemine akışını engeller veya tamamen bloke eder. Safra taşlarının yağ sindiriminin bozulması, safra yollarında safra birikmesi ve safra yolları ve safra kesesinin tahriş olması tipik bir ağrı, gaz, mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Safra akışının tıkanması, safra kesesinin ve ana safra kanalının iltihaplanmasına yol açar. Ayrıca sindirim sistemine boşaltılamayan safra da sarılığa neden olur. Pankreas iltihabı (pankreatit), safranın yokluğu veya anormal akışının neden olduğu başka bir durumdur.
Açık veya laparoskopik kolesistektomi, safra taşlarının neden olduğu tıkanma ve komplikasyonların tedavisi için safra taşlarının cerrahi olarak çıkarılmasını ifade eder.
Riskler
Kolesistektomide komplikasyon riski çok düşüktür.
Modern tıbbın izin verdiği tüm olası önlemler risklerin oluşmasını önlemek için alınsa da, risklerin tamamen ortadan kaldırılacağını garanti etmek mümkün değildir.
Kolesistektominin potansiyel riskleri aşağıda listelenmiştir:
- Kanama
- enfeksiyon
- Bile leakage
- Safra kesesi çevresindeki doku ve organların (ana safra kanalı, ince bağırsak, pankreas) yaralanması
- pankreatit
- Anesteziye bağlı komplikasyonlar
- Postkolesistektomi sendromu (ameliyat sonrası tüm şikayetlerin devam etmesi)
Cerrahınız bu risklerin sizin için geçerli olup olmadığını veya varsa oluşma oranını ayrıntılı olarak açıklayacaktır.
HAZIRLIK
Kolesistektomi, genel analjezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Cerrahınız, genel sağlığınızın bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyerek ameliyatı planlamak, safra kesesi iltihabı gibi ameliyat için risk oluşturan durumları belirlemek ve tedavi etmek için bir dizi değerlendirme yapar.
- Sağlık geçmişinin gözden geçirilmesi
- Ayrıntılı bir fizik muayene
- Cerrahi riskleri değerlendirmek için gerekli laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları
- Anestezi ile ilgili komplikasyonları en aza indirmek için anestezi uzmanı ve diğer laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları ile değerlendirme
Ameliyatın risk oluşturmadığı doğrulandıktan sonra, sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız ve kanama riskini artıran bazı ilaçları bırakmanız istenecektir. Diğer tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bitkisel ürünler ve takviyeler de sorgulanacak ve bunları almaya devam etmeniz veya bırakmanız konusunda bilgilendirileceksiniz.
Cerrahınızla kolesistektomi hakkında preoperatif görüşme çok önemlidir. İşlem hakkında detaylı bilgilendirilirsiniz. İşlemin tüm detayları, olası riskleri ve iyileşme süreci anlatılır.
Ayrıca ameliyattan önce belirli bir zamanda yeme ve içmeyi bırakmanız talimatı verilecek ve planlanan tarihte ameliyat olmak için bu talimata kesinlikle uymalısınız.
Ameliyatın risk oluşturmadığı doğrulandıktan sonra, riskleri en aza indirmek ve ameliyat sonrası iyileşmeyi kolaylaştırmak için sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız istenecektir. Diğer tıbbi durumlar için aldığınız reçeteli ve reçetesiz ilaçlar gözden geçirilir ve gerekirse ameliyattan önce bırakmanız gereken ilaçlar (yani kanama riskini artıran kan sulandırıcılar) hakkında bilgilendirilirsiniz. Ayrıca kronik hastalıklar (diabetes mellitus, hipertansiyon vb.) için aldığınız ilaçların dozu da geçici olarak değiştirilebilir. Diğer tüm reçetesiz ilaçlar, bitkisel ürünler ve takviyeler de sorgulanacak ve bunları almaya devam etmeniz veya bırakmanız konusunda bilgilendirileceksiniz.
Ayrıca postoperatif dönemi daha iyi yönetebilmek için taburculuk, taburculuk sonrası konaklama ve seyahati bu aşamada planlamak mantıklıdır.
CERRAHİ VE ERKEN POSTOPERATİF DÖNEM
Kolesistektomi genel anestezi altında yapılır ve kısa iyileşme süresi, daha az kesi izi kalması ve daha hafif ameliyat sonrası ağrı gibi belirli avantajları nedeniyle laparoskopik işlem tercih edilir. Bununla birlikte, sağlık geçmişiniz önceki karın ameliyatı için önemliyse veya cerrahınız gerekli görürse açık ameliyat gerekebilir. Diğer bir olasılık ise laparoskopik cerrahi sırasında komplikasyon gelişmesi ve bu nedenle işlemin açık cerrahiye dönüşmesidir. Ancak bu risk oldukça düşüktür.
Laparoskopik kolesistektomi minimal invaziv bir cerrahidir. Ameliyathaneye alındıktan ve gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra (trakeanıza tüp yerleştirilmesi, anestezi verilmesi, kesi çizgilerinin cildinin temizlenmesi vb.) cerrahınız karın derinizde dört küçük kesi yapacaktır.
İlk olarak, karın boşluğunuz bu kesilerden birinden CO2 gazı ile şişirilir. Ardından karın boşluğunuza bir kamera yerleştirilir. Karın boşluğunuza yerleştirilecek cerrahi aletler için diğer kesiler kullanılır.
Safra kesesi dikkatli bir şekilde disseke edildikten veya çevre dokulardan ayrıldıktan sonra “endobag” adı verilen bir torbaya yerleştirilir ve küçük kesilerden birinden karın boşluğundan çıkarılır.
Cerrahınız ameliyatı tamamlamadan önce safra sisteminiz kontrol edilir ve cerrah karın boşluğunda taş kalıp kalmadığını ve safra kaçağı olup olmadığını araştırır.
Anestezinin etkisi geçene kadar yakından izleneceksiniz ve ardından odanıza transfer edileceksiniz.
Anesteziden çıktıktan ve yürümeye hazır hale geldikten sonra sağlık uzmanlarımız tarafından veya gözetiminde mobilize edileceksiniz.
Ameliyat sonrası ağrıyı yönetmek için ameliyattan sonra size ağrı kesici(ler) verilecektir. Ayrıca olası bir enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanız gerekebilir.
Ameliyat bölgenizi korumak için yapmanız gerekenler detaylı olarak anlatılacaktır. Ayrıca yara bakımı hakkında detaylı olarak bilgilendirileceksiniz.
Ameliyatın sonucunu korumak ve desteklemek için ameliyat sonrasında doktorunuzun tüm talimatlarına uymanız çok önemlidir.
Laparoskopik kolesistektomide ameliyatta herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmazsa genellikle hastanede bir gece kaldıktan sonra taburcu edilirsiniz.
Ancak açık cerrahi uygulanmışsa veya laparoskopik cerrahi açık cerrahiye dönüştürülmüşse hastanede birkaç gün daha kalmanız gerekecektir.
Dikkat etmeniz gereken tüm konularda (diyet, egzersiz, evde yara bakımı vb.) detaylı olarak bilgilendirileceksiniz. Varsa ve gerekliyse size bilgi broşürleri de verilecektir.
Taburcu olmadan önce planlanan takip ziyaretleri için cerrahınızı görmelisiniz.
Taburcu olduktan sonra kesi hattınızda sıcaklık ve kızarıklık varsa veya ateşiniz varsa veya ameliyata bağlı olduğunu düşündüğünüz herhangi bir semptomunuz varsa hemen cerrahınızla iletişime geçin.
SONUÇLAR
Ameliyattan sonra iyileşmeniz için gereken süre ameliyatın türüne bağlıdır.
Açık kolesistektomide tam iyileşme 6 ila 8 hafta sürebilir.
Laparoskopik cerrahide muhtemelen 2 hafta içinde rutin hayatınıza döneceksiniz.
Kolesistektomi, safra taşlarının neden olduğu ağrı ve diğer komplikasyonlara yardımcı olur. Bağırsak alışkanlıklarınızdaki değişiklikleri ya da tanıdığınız diğer belirtileri, bilgilendirilmek için cerrahınıza sorabilirsiniz.