Koronavirüs Gibi Virüsleri Önlemenin Yolları Nelerdi?
Hastalığın solunum salgıları yoluyla yayıldığı düşünülmektedir. Hasta kişilerin öksürme, hapşırma, gülme veya konuşma sırasında etrafa yaydıkları solunum salgısı partikülleri, sağlıklı kişilerin mukozalarını kirletir ve hastalığa yakalanmalarına neden olur. Hastalığın bu şekilde bir insandan diğerine bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir.

Çin’de patlak veren ve tüm dünyayı alarma geçiren koronavirüs, yüksek ateş, solunum sıkıntısı, halsizlik, iştahsızlık, vücut ağrıları ve zatürre gibi belirtiler gösteriyor. Öksürme, hapşırma ve nefes alma yoluyla yayılan ve belirli bir aşısı veya ilacı bulunmayan koronavirüsten korunmak için genel önlemler alınmalıdır. 65 yaş üstü ve altta yatan akciğer hastalığı, şeker hastalığı veya kanser gibi hastalıkları olanlarda hastalık ağır şekilde devam eder.
BİRİ HASTANEYE GELİRSE, NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Hasta bulunduğu ortamın dışına çıkarılmaz. Minimum temas ile hasta ve personel cerrahi maske takacaktır. Hem hasta hem de hasta ile temas halinde olan sağlık personeli odaya cerrahi maske ile girip çıkacaktır. Maskeye ek olarak koruyucu önlük, saç tokası ve eldiven giyilecek ve hastaya temas izolasyonu ve damlacık izolasyonu uygulanacaktır. Çünkü günümüzdeki bilgiler ışığında virüsün damlacık enfeksiyonu (yaklaşık 1 metre) yoluyla yayıldığı düşünülüyor. Enfeksiyon kontrol doktoru ve hemşiresi bu hasta hakkında bilgilendirilecektir. Hasta ile ilgili İl Sağlık Müdürlüğü ile irtibata geçilecektir. Gerekli burun ve boğaz salgısı alınarak referans merkezine teslim edilecektir.
NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Şiddetli akut solunum yolu hastalığı veya akut solunum yolu enfeksiyonu (ateş, öksürük, hastaneye yatmayı gerektiren) olan ve son 14 gün içinde doğrulanmış yeni bir koronavirüs vakası ile yakın temasta bulunan veya Çin’de bulunan bir hasta şu şekilde değerlendirilir: bir durum. Uygun numuneler alınarak kesin teşhis için İl Sağlık Müdürlüğüne bilgi verilerek hasta referans hastaneye sevk edilir.
İLAÇ VAR MI
Aşı için araştırmalar devam ediyor. Spesifik bir tedavisi yoktur, destekleyici tedaviler uygulanır.
HASTALIK NASIL BULAŞIR?
Hastalığın solunum salgıları yoluyla yayıldığı düşünülmektedir. Hasta kişilerin öksürme, hapşırma, gülme veya konuşma sırasında etrafa yaydıkları solunum salgısı partikülleri, sağlıklı kişilerin mukozalarını kirletir ve hastalığa yakalanmalarına neden olur. Hastalığın bu şekilde bir insandan diğerine bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir.
BU TÜR VİRÜSLERDEN KORUNMAK İÇİN:
• Bağışıklık sisteminizi güçlendirin: Düzenli ve sağlıklı beslenme, yeterli uyku, düzenli egzersiz bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Yeterli sıvı tüketin: Burun, burun geçişi gibi üst solunum yolu mukozası nemli olmalıdır. Virüsün kırılgan kuru mukozadan geçmesi daha kolaydır.
• El hijyenine özellikle dikkat edin: Hasta kişinin öksürmesi veya hapşırması ile tükürük parçacıkları sandalye, masa vb. yüzeyleri hava yoluyla bulaştırabilir. Virüsün bulaştığı bir yüzeye dokunduktan sonra kişi ağzına, gözlerine veya burnuna dokunabilir ve bu şekilde kendini kontamine edebilir. Hastanın temas ettiği veya kontamine olmuş olabilecek bu yüzeylere dokunulmamalı ve herhangi bir nedenle dokunulması halinde; eller yıkanacaktır.
• Hasta kişilerle temastan kaçının.
• Kalabalık ortamlardan ve hasta insanlardan uzak durmaya çalışın.
• Maskeler, mikropları etrafa yaymanızı önlemede faydalıdır. Ancak sırf maske taktığınız için hastalıktan tamamen korunduğunuzu düşünmek yanlış olur. Standart niteliksiz maskelerin virüs filtreleme özelliği olmadığı için. Maske takılı olsa dahi diğer ölçümler alınacaktır.
• En azından salgın bitene kadar yüksek riskli bölgelerden ve ülkelerden uzak durmak önemli bir korunma yöntemidir.