Kemik İliği & Kök Hücre Nakli nedir?
Kemik iliğinde kan hücrelerinin üretiminden sorumlu hücrelere hematopoietik progenitör hücreler denir. Yani kemik iliği naklinin amacı, diğer hücrelerin üretiminden sorumlu olan kök hücrenin nakledilmesidir.

Kemik iliği nakli
Kemik iliği nakli nedir?
Kemik iliği vücudumuzda kan hücrelerinin üretiminden sorumlu dokudur. Kan üç tip hücreye sahiptir; Oksijeni organ ve dokulara taşıyan kırmızı kan hücreleri, vücudun dış etkenlere karşı savunmasında görev yapan beyaz kan hücreleri ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan trombositler.
Kemik iliği nakli için kullanılan tek kök hücre kaynağı kemik iliği değildir. Kök hücreler ayrıca kandan ve göbek kordonundan da elde edilebilir.
Kemik iliğinde bir hastalık geliştiğinde veya kemik iliği hasar gördüğünde vücut sağlıklı kan hücresi üretemez.
Kemik iliği nakli, kişiden veya doku uyumlu sağlıklı donörden sağlıklı kök hücrelerin alınmasını, kök hücrelerin işlenmesini ve hastaya veya hastaya geri verilmesini içerir. Otolog kemik iliği nakli, hastadan toplanan hücreleri kullanır. Başka bir donörden kemik iliği alındığında bu işleme allojenik nakil denir.
Otolog kemik iliği naklinin bazı avantajları vardır. Hastanın kendi hücreleri kullanıldığından doku uyumluluğu ön şart değildir. Ancak hastanın artık sağlıklı kemik iliği hücrelerine sahip olması gerekir. Otolog nakilde hastanın kemik iliği hızlı bir şekilde işlenir ve gecikmeden geri verilir. Ancak ileride kemoterapi ve/veya radyoterapi alacak hastalarda otolog kemik iliği nakli de tedavinin bir parçasıdır. Toplanan kemik iliği hücreleri özel olarak işlenir, dondurulur ve ileride kullanılmak üzere saklanır. Kemoterapi ve/veya radyoterapi kemik iliğine zarar verdiği için hasarlı iliğin yerine otolog transplantasyon yapılır.
Allojenik nakilde doku uyumlu sağlıklı donörden alınan kemik iliği kullanılır. Bu bağışçı, akrabanız veya başka bir yabancı kişi olabilir. Donörden bağımsız olarak (ilgili olsun ya da olmasın), doku uyumluluğu allojenik transplantasyonun ön koşuludur.
Kemik iliği nakli işlemi neden yapılır?
Hastanın kemik iliği kan hücrelerini gerektiği gibi üretemediğinden sağlıklı ve yeterli kan hücresi üretimini sağlamak için kemik iliği nakli yapılabilir.
Kemik iliği nakli de doğumsal kan hastalıkları için bir seçenektir. Kemik iliğinin anormal veya yetersiz çalışması kan hücrelerinin yetersiz üretimine neden olabilir veya anormal hücreler düzgün çalışmayabilir.
Diğer tedavilere yanıt vermeyen veya tedavi sonrası gelişen kan kanseri (lösemi) ve lenf kanseri (lenfoma) için kemik iliği nakli tek tedavi seçeneğidir.
Son olarak, vücudun diğer organ ve dokularında kanser gelişirse, hastanın kemoterapi ve radyoterapi gibi kemik iliğine zarar veren tedavilere ihtiyacı olacaktır. Bu tür tedaviler tamamlandıktan sonra, kan hücrelerinin düzgün üretimini sürdürmek için kemik iliği/kök hücre nakledilir.
Kemik iliği nakli aşağıda sıralanan hastalıklara yardımcı olur:
- Lösemi
- Lenfoma
- Multipil myeloma
- Aşırı kansızlık
- miyelodisplazi
- miyelofibroz
- Nöroblastom
- Hodgkin lenfoma.
- Hodgkin Dışı Lenfoma
- hemoglobinopatiler
Bir dizi kapsamlı değerlendirme ve muayenenin ardından doktorunuz, durumunuz için kemik iliği naklinin tercih edilen tedavi olup olmadığına karar verecektir.
Riskler
Kemik iliği nakli ile tedavi edilen hastalıkların hemen hepsi hayatı tehdit eden hastalıklardır. Bu nedenle kemik iliği nakli çok ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Otolog kemik iliği naklinde hastanın kendi kemik iliği ve/veya kök hücreleri nakledildiği için bu tür komplikasyon riski çok düşüktür. Bu komplikasyonların oluşma olasılığı birçok faktöre bağlı olduğundan, olabilecek komplikasyonları belirlemek ve gerekli önlemleri almak için çok kapsamlı değerlendirmelere ihtiyaç duyulur ve genellikle hastalığınızı tedavi eden doktordan ziyade doktorlar tarafından muayene olmanız gerekir.
Kemik iliği nakli ile ilişkili komplikasyonlar aşağıda listelenmiştir:
- enfeksiyon
- Ateş
- Kemik iliği greftine karşı reaksiyon (Graft versus Host Hastalığı)
- yineleme
- Kemik iliğinin veya kök hücrenin alıcıda işlev görmemesi
- Kemik iliği nakli öncesi hazırlık aşamasında verilen kemoterapinin yan etkileri (ishal, kusma, bulantı, ateş, ağız yaraları, ciddi enfeksiyonlar vb.)
Modern tıbbın izin verdiği tüm olası önlemler risklerin oluşmasını önlemek için alınsa da, risklerin tamamen ortadan kaldırılacağını garanti etmek mümkün değildir.
Uzman nakil ekibimiz, komplikasyon riskini en aza indirmek için tüm uygulamaları yapacak ve birincil doktorunuz, nakil ekibi ve diğer bölümlerin doktorları, nakil öncesi, yukarıda listelenen riskler ve diğer tüm olası komplikasyonlar hakkında sizi bilgilendirecek ve tüm endişelerinizi giderecektir. .
Hazırlık
Kemik iliği naklinin durumunuzun tedavisinde işe yarayabileceğine karar verildikten sonra bir dizi kapsamlı muayene ve tetkik yaptırmanız gerekecektir. Bu hazırlık aşamasının ilk amacı, genel sağlığınızın kemik iliği nakline izin verip vermeyeceğini belirlemektir. Kemik iliği nakli için risk oluşturabilecek herhangi bir sağlık sorunu tespit edilirse tedavi edilerek kemik iliği nakline daha iyi hazırlanmanız sağlanır.
Hazırlıkların ikinci amacı, kemik iliği naklini kolaylaştırmak ve sonrasında oluşabilecek komplikasyonları en aza indirmektir.
Otolog kemik iliği veya daha genel olarak kök hücre nakli söz konusu olduğunda, ilk olarak kök hücre üretimini artırmak ve daha sonra toplanacak kök hücre sayısının hasta olduğunuz süre boyunca artmasını sağlamak için bazı ilaçlar kullanılmalıdır. doktor talimat verecektir. Santral venöz kateter olarak bilinen uzun ve ince bir tüp vücudun büyük damarlarından birine yerleştirilir. Bu kateter, hem kök hücre üretimini uyaran ilaçların verilmesine hem de bunların infüzyonuna izin verir.
Doktorunuz, durumunuzu tedavi etmek için kullanılacak kemik iliği kaynağının kaynağına karar verecektir. Kendi kök hücreleriniz nakledilebilir veya bir akrabanızdan veya hiç tanımadığınız bir kişiden kök hücre alınabilir.
Kendi kök hücreleriniz kullanılıyorsa, kanınız bir aferez cihazında işlenerek kandan kan kök hücreleri toplanır.
Allojenik transplantasyon durumunda kök hücrenin alınması için en uygun kaynağı (kemik iliği, kan, göbek kordonu) doktorunuz belirleyecektir.
Anti-kanser tedavisi nedeniyle hasar gören kemik iliğini değiştirmek için kemik iliği nakli gerekiyorsa, yüksek doz kemoterapi ve/veya radyoterapiye yönlendirileceksiniz. Bu aşamada kemoterapi ve radyoterapi komplikasyonları yaşayabilirsiniz ve kemik iliği nakline devam etmek için bu komplikasyonların tedavi edilmesi gerekir. Olası komplikasyonlar arasında saç dökülmesi, bulantı, kusma, ishal, ağız yaraları, enfeksiyon, yorgunluk, halsizlik, kısırlık ve kanama yer alır ancak bunlarla sınırlı değildir.
Komplikasyonlar kemik iliği nakline izin verecek kadar ortadan kaldırıldıktan veya hafifletildikten sonra, vücudunuzun kemik iliğini reddetmemesi için bağışıklık sisteminiz baskılanır. Bu aşamada enfeksiyonlara önemli ölçüde yatkın olacaksınız ve bu nedenle önlemlere çok sıkı bir şekilde uymanız gerekiyor.
Cerrahi ve erken postoperatif dönem
Sizden veya başka bir donörden alınan ve uygun şekilde hazırlanan kök hücreler, santral venöz kateter yoluyla infüze edilir. Bu aşamada ağrı hissetmezsiniz ve lokal anestezi veya sedasyon gerekmez.
Kök hücre infüzyonu boyunca tüm hayati belirtileriniz yakından izlenir. Bir riskle karşılaşılırsa, sorun tedavi edildikten sonra süreç duraklatılır ve sürdürülür.
Vücudunuza infüze edilen kök hücreler vücudunuza dağılır ve sonunda kemik iliğinize ulaşır. Herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmazsa kök hücreleriniz kemik iliğinize yerleşecek ve yeni, sağlıklı kan hücreleri üretmeye başlayacaktır. Nakledilen kök hücrelerin yeni kan hücreleri üretebildiği aşama, engraftman olarak adlandırılır. Yeni kan hücrelerinin üretimi gerçekleşmeden önce kan transfüzyonuna (eritrosit süspansiyonu ve trombosit solüsyonu) ihtiyacınız olabilir.
Kan testleri ışığında yeni kan hücrelerinin üretimi izlenecektir. Ayrıca, genel sağlığınızı değerlendirmek ve varsa komplikasyonları yönetmek için kan ve idrar testleri, görüntüleme çalışmaları ve yakın gözlem sürdürülecektir.
Kemik iliği nakli sonrası hastaneden taburcu olacak kadar sağlıklı olsanız bile, bazen uzun yıllar alabilen zaman aralığı için doktorunuz tarafından yakın takipte olmanız gerekir.
Sonuçlar
Durumunuzu tedavi etmek (lösemi, lenfoma vb.) veya diğer hastalıkların olumsuz etkilerini (doku ve organ kanserlerinde yüksek doz kemoterapiye ikincil kemik iliği hasarı) yönetmek için kemik iliği nakledilebilir.
Kemik iliği nakli sabır, yakın gözlem ve doktorunuzun talimatlarına sıkı bir şekilde uymayı gerektirir.
Nakil öncesi hazırlık aşamasında, nakil sırasında ve nakil sonrası kısa ve uzun vadede her zaman komplikasyonla karşılaşmak mümkündür. Hepsi birer birer değerlendirilecek ve tedavi edilecek ve sonunda sağlıklı bir normal yaşama devam etmek için uzun bir yol izlemeniz gerekecek.