Dolar 27,5150
Euro 28,7727
Altın 1.612,91
BİST 8.513,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Per 23°C
Cum 23°C
Cts 23°C
Paz 22°C

Karotis Arter Tıkanıklığı Felce Neden Olabilir

Karotis Arter Tıkanıklığı Felce Neden Olabilir
REKLAM ALANI
A+
A-
02.10.2021
144
ABONE OL

His kaybı, hareket kaybı, geçici veya kalıcı görme bozukluğu, bayılma gibi belirtiler birçok sağlık sorununun belirtileri arasındadır. Ancak karotis arter tıkanıklığının da bu semptomlara neden olabileceği unutulmamalıdır. 

NASIL OLUŞUR?

Karotis arter hastalığı, kalp problemleri ve beyin kanamaları ile birlikte inmenin ana nedenlerinden biridir. Hastalık, boynun her iki yanından kafatasına giden ve beynin iki yarım küresinin kanlanmasından sorumlu olan karotid arterlerin daralması veya tıkanması sonucu ortaya çıkar.

ARA REKLAM ALANI

NEDENLERİ NELERDİR?

• Tütün kullanımı

• Kandaki yüksek yağ ve kolesterol seviyesi

• Yüksek kan basıncı

• İnsülin direnci veya diyabet nedeniyle yüksek kan şekeri

• Genetik faktörler

• Şeker hastalığı

SEMPTOMLAR NELER?

Etkilenen karotid arterin karşı tarafında kol ve/veya bacakta güç ve hareket kaybı, etkilenen tarafta kalıcı veya geçici görme kaybı, baygınlık, bilinç kaybı, yüz felci ve konuşma bozuklukları.

Felce Neden Olabilir

Tıkanan karotid arterler beyin için gerekli olan kanı sağlayamaz hale geldiğinde unutkanlık, baş dönmesi, kısa süreli konuşma veya görme bozukluğu, bayılma gibi şikayetlere neden olabilir. Daha şiddetli tıkanıklıklarda hastalar bayılabilir. Bu hastalığın en sıkıntılı sonucu felç olma olasılığıdır. Azalan kan dolaşımı, beynin belirli bölgelerini kansız bırakabilir. Tıkanan karotid arterde biriken kan pıhtıları beyne giderse ani ölüme veya kalıcı majör felce neden olabilir.

NASIL

Yaşam tarzı-beslenme değişiklikleri: Sağlıklı bir diyet ve optimal kiloyu sürdürmek, kolesterol seviyelerini normal aralıkta tutmak ve yüksek tansiyon gelişimini önlemek için yardımcı olur. Bu tür önlemler hastalığı ve/veya ilerlemesini önleyebilir.

Tıbbi tedavi: Eşlik eden hastalıklar risk yönetimi ile tedavi edilir; kan sulandırıcı ve vazodilatör verilir.

Girişimsel tedavi: Bu tedavi, daralmış ancak tamamen tıkalı olmayan karotid arterler için yapılır. Tıkalı karotid arter için girişimsel tedavi gerekmez.

Cerrahi tedavi: Tıkanan plağın genel, bölgesel veya lokal anestezi altında endarterektomi yöntemiyle çıkarılması gerekiyorsa cerrahi tedavi, daralan karotid arterin sentetik veya otolog yamalar kullanılarak genişletilmesi veya çapı yeterliyse doğrudan kapatılmasını içerir. .

Girişimsel radyolojik tedavi: Boyun damarlarının tıkanmasında stent yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem sadece seçilmiş bir hasta grubu için veya bu yöntem için yayınlanan kısa dönem sonuçların cerrahiye göre herhangi bir avantajı olmadığı ve henüz uzun dönemli sonuçlar alınamadığı için başka nedenlerle operasyonun yapılamadığı durumlarda geçerlidir.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.