Dolar 19,1750
Euro 20,7916
Altın 1.214,64
BİST 4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Çok Bulutlu
İstanbul
18°C
Çok Bulutlu
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 9°C
Çar 9°C

Karaciğer Nakli Ameliyatı nedir?

Karaciğer nakli gerektiren hastaların çoğu hepatik sirozlu vakalardır.

Karaciğer Nakli Ameliyatı nedir?
REKLAM ALANI
A+
A-
06.06.2021
282
ABONE OL

Karaciğer nakli gerektiren hastaların çoğu hepatik sirozlu vakalardır.

Son zamanlarda, son dönem karaciğer sirozu olan ve yaşam beklentisi 1 yılın altında olan hastaların karaciğer transplantasyonu için aday olduğu ve bu hastaların transplantasyon önerildiği (veya önerilmesi gerektiği) görüşü kabul edilmektedir. Bu durumdaki hastaların yarısı hastalığa veya komplikasyonlara bağlı olarak ölmektedir.

ARA REKLAM ALANI

Zamanında yapılan karaciğer nakillerinde başarı oranı %80’in üzerindedir.

Organ nakli, kronik organ yetmezliği olan hastalarda tek tedavi yöntemidir. Organ temin edilemezse bu hastalar için ölüm kaçınılmazdır.

Nakil ameliyatı hasta bozulmadan veya genel sağlık durumu stabil hale gelmeden yapılırsa cerrahi riskler azalır ve yaşam süresi uzar; geç transplantasyonlarda sağkalım kısalmakta ve maliyetler yükselmektedir. Bu nedenle uygun zamanlama ve hasta seçimi çok önemlidir.

Ameliyat, hastaların genel sağlık durumunun kötü olması ve ameliyatın karmaşıklığı nedeniyle yüksek risk oluşturmaktadır. Karaciğer nakli gerektiren hastalık şiddetli ise risk daha da artabilir. Hastalar zaten her yönden bitkin durumda ve çoğu hastada son dönem hastalıkları var. Ancak ameliyat yapılmazsa ölüm kaçınılmazdır. Bu nedenle karaciğer nakli ameliyatı yeni bir yaşam için bir umuttur.

Karaciğer nakli ameliyatı, aynı kan grubuna sahip alıcılar ve donörler gerektirir. Acil durumlarda farklı kan grubuna sahip bir donörden karaciğer nakli yapılsa da ameliyatın karmaşıklığı nedeniyle son seçenek olarak düşünülmelidir.

Vericinin hayatını tehdit etmeyen, ancak alıcının hayatta kalmasına yardımcı olan bir karaciğer parçası ilgili bir vericiden alınır veya ölen vericinin tüm karaciğeri nakil için kullanılır.

Böbrek nakli ameliyatının aksine, hastalıklı karaciğer tamamen çıkarılır ve donör karaciğer yerleştirilir. Karaciğer nakli ameliyatı, genel cerrahi alanındaki en karmaşık ve kanlı cerrahi işlemdir. İşlem yaklaşık 8 ila 18 saat sürer. İşlem için çok kalabalık, iyi eğitimli ve kalifiye bir ekip gerekmektedir.

Canlı vericiden karaciğer alınacaksa, alıcı ve verici eş zamanlı olarak farklı ameliyathanelere nakledilir ve donör karaciğeri elde edilirken hastalıklı karaciğer çıkarılır ve ardından verici karaciğeri alıcıya nakledilir.

Hastalar ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesine transfer edilir. Donör, birkaç günlük tedaviden sonra taburcu edilebilecek kadar sağlıklı olacaktır. Alıcı, yoğun bakım ünitesinde hayati fonksiyonları izlenip stabilize edildikten sonra hasta odasına nakledilir.

Tüm nakil hastalarına ameliyat sonrası genel ilaç tedavileri ve immünosupresif ilaçlar başlanır. Bu ilaçların dozları ayarlanıp hasta yeni yaşam tarzına uyum sağladıktan sonra taburcu edilir.

Organ nakli ameliyatı olan tüm hastalara benzer şekilde, karaciğer nakli hastaları da hayatlarının geri kalanında immünosupresif ajanlar almalıdır. Bu ilaçlar, donör organın vücudun savunma sistemi tarafından reddedilmemesi ve donör organın düzgün çalışması için kullanılmalıdır. İlaçlar kullanılmazsa veya düzensiz kullanılırsa, savunma sistemi bu yabancı karaciğere saldırmaya başlar ve bu da organ kaybına hatta ölüme neden olur.

Karaciğer nakli ameliyatının temel amacı, sağlığın geri kazanılmasının ötesinde normal ve aktif bir yaşam sağlamaktır. Hastalar aileleri ile bir araya gelir, iş ve okul hayatına girer, güvenle seyahat eder ve tatil yapar.

Son dönem karaciğer hastalığı sadece genel sağlığı bozmakla kalmaz, aynı zamanda üreme, doğurganlık ve cinsel yaşamı da sona erdirir. Karaciğer nakli ameliyatından sonra cinsel işlevler geri yüklenir; kadınlar adet görmeye başlar ve hamilelik ve çocuk doğurma mümkündür.

Ülkemizde yapılan organ nakli ameliyatlarında tüm uluslararası standartlar karşılanmaktadır. Karaciğer, böbrek gibi önemli organ nakillerinde başarı oranlarımız %80-90’ın üzerindedir.

Ancak, tüm organ nakli ameliyatları bir donör gerektirir. Ülkemizde aile bağları çok güçlü olduğu için tüm aile bireyleri gönüllü olarak organ bağışında bulunur. Ne yazık ki, tüm donör organları alıcı ile eşleşmeyebilir veya organ bağışını kontrendike eden ciddi sağlık sorunları donörlerde tespit edilebilir ve organ bağışı birçok durumda başarısız olur.

Öte yandan kalp, akciğer, pankreas gibi birçok organ canlı vericilerden alınamamaktadır. Bağışçı olmanın ilk şartı, organ bağışının vericinin sağlığına ve yaşamına mal olmamasıdır.

Tüm dünyada olduğu gibi organın kaynağı da gönüllü canlı vericiler değil, beyin ölümü tanısı almış kadavra vericileri olmalıdır. Ülkemizde organ bağış oranları hedeflenen oranların çok gerisindedir. Artan kronik hastalık insidansı organ bağışı ihtiyacını artırdığından kadavra organ sayısındaki artış bu ihtiyacı karşılayamayacak kadar azdır.

Organ bağışında yaş sınırlaması yoktur; ilke, vericinin ve organların sağlıklı olması ve bağışçının organ bağışından sonra sağlıklı bir yaşam sürmesidir.

Kişi, yaşamının herhangi bir döneminde organ bağışlayabilir veya ölen kişinin yakınları organ bağışında bulunabilir.

Organ nakli ameliyatlarının yapıldığı tüm hastanelerde ve Sağlık Bakanlığına bağlı kuruluşlarda organ bağışı yapılabilmektedir.

Karaciğer Naklinin endikasyonları nelerdir?

Bazı kalıtsal anormallikler, aşırı alkol ve ilaç kullanımı, kanser veya hepatite neden olan virüsler karaciğerde geri dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir. Bu durumda karaciğer küçülür, sertleşir ve değişen büyüklükte topaklar gelişir ve bu da siroz oluşumuna neden olur. Siroz, kanama, sarılık, asit, enfeksiyonlar ve toksik atıkların vücutta birikmesi ve koma dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere ölümcül sonuçlara neden olabilir. Sonunda tek seçenek karaciğer naklidir.

Karaciğer nakli ameliyatı için kimler karaciğer bağışlayabilir?

Karaciğer, yoğun bakım ünitesinde “beyin ölümü” tanısı konulan ve daha önce organ bağışı yapılmış hastalardan elde edilmektedir.

Canlı Karaciğer Donörleri İçin Yaş Sınırı Nedir?

Verici 18 yaşından büyük ve 55 yaşından küçük olmalıdır ve komorbidite bağış için kontrendikasyondur.

Alıcılar Nelerden Kaçınmalı?

Kalabalık ortamlardan ve genel olarak hava kirliliğinden kaçınmalıdırlar. Sigara içilen ortamlardan ve grip enfeksiyonu olan kişilerden uzak durmalıdırlar. El sıkışma ve yanaktan öpüşme tavsiye edilmez.

Alıcılardaki Karaciğer Tümörleri Sonucu Nasıl Etkiler?

Çapı 3 cm’den küçük tümörlerde tekrarlama riski çok düşüktür. Belirli bir tümörün çapı 5 cm’nin üzerinde veya birden fazla tümörün toplam çapı 8 cm’nin üzerinde ise nakil yapılamaz.

Alıcıda Hepatit B ve Hepatit C Olursa Nakil Karaciğerinde Nüks Eder mi?

Hepatit B, immünoglobulinler kullanıldığında %95 oranında nüks etmeyecektir. Hepatit C nüks edecek. Ancak çok uzun vadede karaciğerde sorunlara neden olacaktır.

Karaciğer Nakli Ameliyatı Sonrası İlaç Kullanmak Ne Kadar Sürer?

Güncel bilgilerimize göre 10 yıl boyunca ilaç kullanımı gerekmektedir.

Karaciğer nakli ameliyatı sonrası takip ziyaretlerinin sıklığı nedir?

Hasta ilk iki hafta haftada iki kez, sonraki üç ay haftada bir, birinci yılın sonuna kadar iki haftada bir ve sonrasında aylık aralıklarla kontrole ve kan tetkiklerine gelmelidir.

Alıcıya transfer edilecek karaciğerin boyutu nedir?

Yetişkin alıcılar için sağ lob alınır. Karaciğerin yaklaşık %60’ını oluşturur. Bazı erişkin hastalarda sol lob alınabilir (%40). Pediatrik alıcılar için sol lateral segment alınır (%20).

Karaciğer Nakli Alıcının İhtiyaçlarını Karşılıyor mu?

Donör karaciğeri üzerinden yapılan hesaplamalara göre karaciğer, alıcının ihtiyacını karşılayacak büyüklükte nakledilir; Beklendiği gibi, donör vücutta kalan karaciğer de donörün ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olmalıdır. Bu kriterler karşılanmazsa, nakil ameliyatı yapılmayacaktır.

Nakledilen Karaciğer Kendini Yeniler mi?

Vericinin karaciğerine benzer şekilde, alıcıya nakledilen karaciğer parçası da 6-8 haftalık bir sürede normal boyuta ulaşacaktır. Sağlıklı bir insanda karaciğer ağırlığı toplam vücut ağırlığının %2’sini oluşturur. Örneğin, vücut ağırlığı 75 kg olan bir insan için karaciğer 1500 gr olmalıdır.

Donör İçin Ameliyatın Riski Nedir?

Dünya çapında kabul edilen risk %1 civarındadır.

Donörün Vücudunda Kalan Karaciğer Kendini Yeniler mi?

Evet, herhangi bir sorun olmazsa karaciğer 6 haftada tam normal karaciğer boyutuna ulaşır.

Bir Donör Rutin Günlük Yaşam Aktivitelerine Ne Zaman Katılabilir?

Hasta postoperatif dönemde herhangi bir sorun olmazsa 10. günde taburcu olurken 1 aylık süreçte rutin günlük yaşam aktivitelerine geçebilir. Ancak 3 ay boyunca herhangi bir spor yapamazlar.

Bağışçılar Ne Tür Uzun Vadeli Sağlık Koşullarıyla Karşılaşıyor?

Herhangi bir sağlık sorunu ile karşılaşmazlar; çok nadiren, bazı vakalarda intraoperatif komplikasyonlara bağlı olarak karaciğere kan sağlayan arterlerde sarılık ve ateroskleroz görülür ve kalıcı sekel ile sonuçlanır. Ancak bu tür komplikasyon riski %1’in altındadır.

Verici ve alıcı için kan grubu uyumluluğu

Kan grubu uyumluluğu gereklidir. 0 Rh(-) genel vericinin kan grubunu ve AB Rh (+) genel alıcının kan grubunu ifade eder. Örneğin, A Rh(+) alıcısı için vericinin kan grubu A Rh(+) veya A Rh(-) alıcısı için verici 0 Rh(+) veya 0 Rh(-) olabilir.

Ameliyat ne kadar sürer?

Canlı vericiden karaciğer nakli ameliyatı yaklaşık 6 ila 8 saat sürer. Donör ameliyatı yaklaşık 3 ila 5 saat sürer.

Canlı Donör

Canlı verici her yönden sağlıklı olmalıdır. Ancak kontrollü hipertansiyon ve tiroid hormon eksikliği olan kişiler, dahiliye uzmanı tarafından değerlendirilip onaylandıktan sonra donör adayı olarak kabul edilebilir. Verici, ameliyattan en az 10 gün önce sigara ve alkol tüketimini bırakmalıdır.

Canlı Donör akraba olmalı mı?

Ülkemizdeki organ nakli mevzuatına göre vericinin, alıcının 4. dereceye kadar akrabası olduğunu belgelemesi gerekmektedir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.