Kanserde Ablasyon, Dondurma ve Elektrik Tedavisi
Karaciğer, böbrek, akciğer, yumuşak doku ve bazı kemik tümörlerinde ameliyata uygun olmayan veya ameliyat edilemeyen hastalarda cerrahi kesi yapılmadan tümör bölgesi ısıtma, dondurma veya elektrik akımı ile tedavi edilebilir. Hastalar işlemden bir gün sonra taburcu olabilir ve birkaç gün içinde normal hayatlarına dönebilirler.

Kanser gelişmiş ülkelerde ikinci en yaygın ölüm nedenidir ve birçok modern tedavi yöntemi mevcuttur. Kanser hastalarının çoğu, kanserin kendisinden korktuğu kadar ameliyattan da korkmaktadır. Görüntü kılavuzluğunda tedavi, kanser tedavisinin en önemli adımlarından biridir; kanserli hücreleri en etkili şekilde yok ederken hasta konforu açısından değerli avantajlar sağlar. Karaciğer, böbrek, akciğer ve bazı kemik tümörleri ablasyon yöntemi ile yok edilerek tedavi edilir.
Girişimsel tedaviye hangi uzmanlar karar verir?
Tüm bu tedavilere sadece girişimsel radyoloji uzmanı değil, tıbbi onkolog radyasyon onkoloğu, genel cerrah, nükleer tıp uzmanı, ürolog, göğüs hastalıkları ve gastroenteroloji uzmanları gibi teşhis ve tedaviyi düzenleyen bir grup doktor ile multidisipliner yaklaşımla karar verilmektedir. .
HANGİ YÖNTEMLER KULLANILIR?
Bu yöntemler ablasyon ve embolizasyon olarak ikiye ayrılabilir. Ablasyon yöntemleri arasında radyofrekans, kriyo, mikrodalgalar ve elektroporasyon bulunur. Dijital görüntü kılavuzluğunda tomografi veya ultrasonografi kullanılarak tümör dokusunun içine özel iğneler yerleştirilir. Tümör dokusu ısıtılarak (radyofrekans ve mikrodalga tekniklerinde) veya dondurularak (kriyoablasyon tekniğinde) tamamen yok edilir. Ve yeni bir yöntem olan elektroporasyon işleminde ise iğneler kullanılarak tümöre elektrik akımı verilir. Elektrik akımı hücre zarlarını tahrip ederek tümör dokusuna zarar verir. Bu tedavi özellikle hayati dokulara komşu kanserler için kullanılır. Damarlar, safra kanalları ve idrar kanalları korunarak tümör tamamen yok edilebilir.
Ameliyata uygun olmayan karaciğer kanseri hastalarının yaşam süresini ve yaşam kalitesini uzatan embolizasyon yöntemleri bulunmaktadır. Embolizasyon, tümörü besleyen damarları tıkayarak tümör büyümesini yavaşlatma veya durdurma işlemidir. Bu yöntem kemoterapi ilaçları ile kombine edilerek etkinliği arttırılabilir. Ayrıca kemoterapiye yanıt vermeyen hastalarda lokal ışınlama yapan atomlarla birleşerek yaşam beklentisi uzatılabilir. Bu yöntem çok iyi tolere edilir.
HASTANEYE YATMADAN AYAKTAN YAPILABİLİR.
NASIL YAPILIR?
Ablasyon işleminde lokal anestezi ve ağrı kesiciler uygulandıktan sonra tomografi veya ultrasonografi kullanılarak tümörün bulunduğu yere iğne batırılır ve tümör yok edilir. Anjiyografi odasında pelvik arterden girilerek karaciğer arteri içerisinden ince tüpler kullanılarak tümörü besleyen kısım bulunarak embolizasyon işlemi gerçekleştirilir. Tıkayıcı partiküller, kemoterapi ilaçları veya lokal olarak ışıyan atomlar enjekte edilir.
HASTALAR İŞLEMDEN SONRA NE BEKLEMELİ?
Hastalar bir gün hastanede takip edilir. Ve birkaç gün içinde günlük aktivitelerine dönebilirler.
HANGİ HASTALAR BU İŞLEM İÇİN UYGUNDUR?
Karaciğer, böbrek, akciğer, yumuşak doku ve bazı iyi huylu kemik tümörlerinde (Osteidosteoma vb.) kullanılabilir.
TEDAVİ İÇİN EN UYGUN OLANLAR KİMLERDİR?
Karaciğer kanseri hastalarının yaklaşık %15-20’si ameliyat edilebilir. Bunun nedeni, tümör boyutunun veya sayısının ameliyat için çok fazla olması veya siroz, akciğer, kalp hastalığı gibi ameliyatı engelleyen durumlardır. Çapı 4 cm’den küçük 5 tümöre kadar ablasyon yöntemleri kullanılır, ancak daha büyük tümörler embolizasyon yöntemleri gerektirir. Bu tedavilerde tümör yok edilebilir veya cerrahi operasyona uygun boyuta küçültülebilir.
BU YÖNTEMLERİN AVANTAJLARI NELERDİR?
• Anestezi kullanılmaz
• Büyük cerrahi kesi veya yara yok
• Kısa işlem süresi
• Hastalar işlem sonrası günlük hayatlarına geri dönerler.
• Şiddetli ağrı yok
• Geleneksel cerrahiye kıyasla daha düşük maliyet