Kanser Tedavisi Sırasında Yorgunluk İçin Öneriler
Hastalar “yorgunluğu” bitkinlik, tembellik, ağrı, enerji eksikliği, tükenmişlik, bitkinlik olarak tanımlayabilirler. Kanser tedavisine bağlı yorgunluk, sağlıklı bireylerin günlük yaşamlarında yaşadıkları yorgunluktan farklıdır. Sağlıklı yorgunluk, uyku ve dinlenme ile geçen ani bir yorgunluktur

Yorgunluk, kanserin neden olduğu anemi, endokrin değişiklikleri (bezlerin işleyişindeki değişiklikler) ve solunum sıkıntısı sonucu görülebildiği gibi kanser tedavisi gören ileri evre kanser hastalarında da görülebilmektedir. Kanser tedavisine bağlı yorgunluk, kanser tedavisi gören hastaların yüzde 14-96’sında ve tedavi sonrası hastaların yüzde 19-82’sinde görülmektedir. Ağrı gibi yorgunluk da kişisel algı ile ilişkilidir.
KANSER TEDAVİSİNİN YORGUNLUĞU UZUN SÜREBİLİR
. Ancak kanser tedavisine bağlı yorgunluk uzun sürdüğü için kronik yorgunluk olarak sınıflandırılır. uyku ve dinlenme ile tamamen düzelmez ve vücut fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Tüm işlevler yorgunluktan olumsuz etkilenir: ruh hali, fiziksel işlevler, iş performansı, sosyal ilişkiler, aile bakımı, bilişsel performans, okul çalışması vb. Kanser tedavisine bağlı yorgunluğun şekli, tedavi planına ve türüne göre değişir. Örneğin, sık (düzenli olarak haftada iki veya üç kez) alan hastalar, tedaviyi takip eden günlerde en yüksek yorgunluk yaşarlar ve bir sonraki tedaviye kadar daha az yorgunluk hissederler. Ancak radyoterapide tedavi ile yorgunluk artar. Kanser tedavisine bağlı yorgunluğun şekli, tedavi planına ve türüne göre değişir. Örneğin, sık (düzenli olarak haftada iki veya üç kez) alan hastalar, tedaviyi takip eden günlerde en yüksek yorgunluk yaşarlar ve bir sonraki tedaviye kadar daha az yorgunluk hissederler. Ancak radyoterapide tedavi ile yorgunluk artar. Kanser tedavisine bağlı yorgunluğun şekli, tedavi planına ve türüne göre değişir. Örneğin, sık (düzenli olarak haftada iki veya üç kez) alan hastalar, tedaviyi takip eden günlerde en yüksek yorgunluk yaşarlar ve bir sonraki tedaviye kadar daha az yorgunluk hissederler. Ancak radyoterapide tedavi ile yorgunluk artar.
KANSER TEDAVİSİNE BAĞLI YORGUNLUK ÖNERİLERİ
• Dinlenin ama çok fazla değil: Günümüzü planlayın ve kısa molalar verin (30 dakika veya daha az). 7-8 saat gece uykusu var. Uyku ile ilgili herhangi bir sorununuz varsa doktorunuza danışın.
• Olabildiğince aktif olun: Düzenli olarak orta yoğunlukta egzersiz yapın ve yürüyün. Özellikle yürümenin yorgunluğu yenmenin en iyi yolu olduğu kanıtlanmıştır.
• Günlük görevlerinizi planlayın: Her gün nasıl hissettiğinizi kaydettiğiniz bir günlük tutun. Doktorunuz veya hemşireniz sizden yorgunluğunuzu 0-10 arası bir skala ile değerlendirmenizi isteyecek ve bu ağrının tipini ve neyin iyi veya bedensel olduğunu soracaktır. Bu sorularla ilgili kayıt tutmak, cevaplamayı kolaylaştıracaktır.
• Enerjinizi ayırın: Önceliklerinizi belirleyin ve buna göre plan yapın. Aktivitelerinizi gün içine yayın ve molalar verin. Uzun süre ayakta durmanızı gerektiren faaliyetlerde bulunmayın. Sıcak duşlar ve banyolar uzun süre dayandığında enerjinizi tüketir.
• Yardım isteyin: Aile üyelerinizden ve arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Ev işleri, yemek hazırlamak, ayak işleri yapmak… Yapabileceğinizden fazlasını yapmaya kendinizi zorlamayın.
• Destek alın: Bir destek grubuna katılın. Duygularınızı başkalarıyla paylaşmak yorgunluk yükünü azaltabilir. Bir destek grubuna ulaşmak için doktorunuza veya hemşirelerinize veya ilgili kurum ve kişilere danışabilirsiniz.
• İyi beslenin: Bol su ve meyve suyu için. Pişirebildiğiniz kadar iyi ve sağlıklı yiyecekler yiyin. Her gün en az 2,5 kase meyve ve sebze yemeye çalışın. Sağlığınız için yeterli protein ve kalori alın.
• Doktorunuzu arayın: Yataktan kalkamayacak kadar zayıf hissediyorsanız, yönünüzü şaşırmış hissediyorsanız, dengenizi kaybediyor veya düşüyorsanız, başınız dönüyorsa, uyanma sorunları yaşıyorsanız veya yorgunluğunuz kötüleşiyorsa doktorunuzu arayın.
• Eski haliniz gibi hissetmeniz zaman alacaktır, ancak aktif kalmayı başarırsanız, enerjinizi daha hızlı geri kazanabilirsiniz.