Kalp Hastaları İçin Yeni Bir Umut: Çözünebilir Stent
Koroner arterlerin içindeki yağ ve kireçlenmelerden oluşan aterosklerot plağı belli bir düzeye ulaştıktan sonra kalp kasının kanlanması bozulur. Kalp kasına yeterli kan ve oksijen verilmediğinde bazı tipik semptomlar ortaya çıkabilir. En sık vurgulanan semptom, göğüs kafesinin orta veya sol tarafında yumruk benzeri bir his veya daha geniş bir alanda kompresyon veya sıkışma şeklinde bir ağrıdır.

Kalp damarlarını açık tutmak için kullanılan tıbbi cihazlar olan çözünebilir stent türleri son yıllarda daha yaygın hale gelmektedir. Metal stentlerin aksine eriyen stentler ömür boyu damar içinde kalmazlar. Bu stentler ilk 6 aydan sonra erimeye başlar ve yıllar içinde tamamen erir, bu nedenle kalp damarlarının yapısı bozulmadan kalır.
DAMAR TIKANIKLIĞI VEYA DARLIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bazı hastalarda bu durum çenede, sırtta veya sol kolda hissedilebilir. Bu semptomlar çok hafif veya bazen çok önemli olabilir. Kardiyovasküler hastalıkları olan birçok hasta bu tipik semptomlara sahip olmayabilir; bazen efor sırasında nefes darlığı veya erken yorgunluk bu hastalığın ilk belirtileri olabilir. Ayrıca bazı hastalarda sessiz ve sinsi ilerleyebilir, ve kalp krizi, hastalığın kendini ilk kez ortaya koyduğu zaman olabilir. Şiddetli göğüs sıkışmasına nefes darlığı, soğuk ter ve bayılma eşlik edebilir. Böyle bir durumda mutlaka en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
DAMAR TIKANIKLIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre kardiyovasküler hastalıklar dünyadaki en ölümcül hastalıklardır. Koroner damarlar daralmaya başladıkça ileride kalp krizine veya ani ölüme neden olabilir. Ebeveynlerinde veya kardeşlerinde kardiyovasküler hastalığı, diyabeti, hipertansiyonu veya yüksek kolesterolü olan veya sigara içen kişiler daha erken yaşta kardiyovasküler hastalık yaşayabilir. Bu grupta kardiyovasküler riski yüksek olan hastalar daha dikkatli ve sık kontrol edilmelidir. Araştırmalar, diyabetik hastaların kalp krizi geçirme riskinin dört kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Riski azaltmak için diyabet hastalarını baştan kardiyovasküler hasta olarak kabul etmek ve tedavilerini düzenli olarak bir kardiyolog ile gözden geçirmek çok önemlidir. Erken müdahale kalp krizi geçiren hastaları kurtarabilir, bazı hastaların ölümüyle sonuçlanabilmekte veya kalp dokusunda ciddi hasara uğrayarak kalp yetmezliği ile mücadele etmek zorunda kalabilmektedir. Bu nedenle temel amaç, kalp damar hastalığını kalp krizi öncesi erken evrede teşhis etmek ve gerekli önlemleri almaktır.
DAMAR TIKANIKLIĞI HANGİ HASTALIKLARA NEDEN OLUR?
Damar tıkanıklığı kalp krizlerine, kalp yetmezliğine, ritim düzensizliklerine ve ölüme neden olabilir. Mevcut teknoloji ile damar tıkanıklığı ve darlık erken aşamada teşhis edilebilmektedir. Kardiyologlar, hastanın risk profiline bağlı olarak, tedaviye erken bir aşamada başlayabilir ve birçok gelişmiş test yöntemini kullanarak hastalığın ciddiyetini belirleyebilir.
ÇÖZÜNEBİLİR STENT HANGİ DURUMLARDA KULLANILABİLİR?
Metal veya ilaç kaplı metal stentler için uygun olan hemen hemen tüm hastalarda çözünebilir stent kullanımı düşünülebilir. Ve bazı hastalar için ek avantajları vardır. İlk kez stent takılacak hastalara önerilir. Gelecekteki tedaviyi aynı bölgeye uygulamayı kolaylaştırır. Genç hastalar daha çok yarar sağlar. İleride tekrar ameliyat olma ihtimali olan hastalarda tercih edilmelidir. Risk faktörleri olan hastalarda tekrarlayan oklüzyon ve tekrar tedavi düşünülmelidir. Bu nedenle metal stentler ikinci bir metal stent yerleştirilmesini gerektirebilir (hatta bazen üçüncü kez). Özellikle ailede şeker hastalığı, hipertansiyon, sigara kullanımı, yüksek kolesterol ve kalp hastalığı öyküsü bu olasılığı artırmaktadır. Standart anjiyografi yerine, stentli bölgenin takibinde koroner tomografi kullanılabilir, bu sayede hasta konforu ve güvenliği artırılır. Metal alerjisi olan hastalara metal stent uygulanması tekrarlayan tıkanıklık olasılığını artırır. Baypas ameliyatına uygun olmayabilecek ince damarlar ve uzun süreli hastalık alanları için uygulanabilir.
ÇÖZÜNEBİLİR STENTLERİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Koroner damarların stent ihtiyacı kısa sürelidir. Görevi tamamlandıktan sonra stentin damar içinde bırakılmasının hiçbir avantajı yoktur.
Stent çözüldükten sonra vasküler yapı normal fonksiyonlarla bozulmadan kalır. Gelecekteki tedavileri engellemez.
Aynı bölgeyi yeniden stentlemek veya baypas operasyonu birkaç zorluk oluşturabilir.
Kan sulandırıcı ilaç kullanımı kısalır.
Metal stentli bir bölgeyi tomografi ile incelemek mümkün değildir. Ancak eriyebilir stentli damarlar koroner tomografi ile görüntülenebilir. Yaşam kalitesini arttırır.