Dolar 28,9475
Euro 31,8161
Altın 1.902,00
BİST 8.061,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 19°C
Paz 15°C

Kalça protezi nedir?

Total kalça protezi veya total kalça artroplastisi, ilaç tedavilerine, fizyoterapi ve rehabilitasyona yanıt vermeyen, günlük yaşam aktivitelerini etkileyecek kadar şiddetli ağrı ve eklem instabilitelerinde endikedir.

Kalça protezi nedir?
REKLAM ALANI
A+
A-
07.06.2021
250
ABONE OL

Kalça eklemi vücudumuzun en hareketli eklemlerinden biridir. Kalça eklemini oluşturan bileşenler zamanla hasar görebilir veya bir travma kalça ekleminde stabilite kaybına neden olabilir.

Ağrı ve instabilitenin en yaygın nedenleri osteoartrit, romatoid artrit ve travmatik yaralanmalardır. Ayrıca, travmatik ve inflamatuar olaylara bağlı olarak kalça ekleminin kanlanması azalabilir ve femurun top benzeri başında nekroz (aseptik nekroz) ile sonuçlanabilir.

ARA REKLAM ALANI

Kalça protezi işlemi neden yapılır?

Total kalça protezi günlük yaşam aktivitelerini (merdiven çıkma, yürüme, yataktan kalkma) engelleyen, ilaç tedavisine ve fizik tedaviye yanıt vermeyen eklem rahatsızlıklarını tedavi etmek için yapılır.

Total kalça protezi için mutlak bir yaş veya kilo sınırlaması yoktur. Ameliyat kararı hastanın yaşından çok ağrının şiddeti ve sakatlık derecesine göre verilir. Bu nedenle, her hastanın kişisel olarak değerlendirilmesi veya iyi adayların seçimi son derece önemlidir.

Riskler

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi total kalça protezinde de bazı riskler vardır.

Modern tıbbın izin verdiği tüm önlemler risklerin oluşmasını engellemek için alınsa da, risklerin tamamen ortadan kaldırılacağını garanti etmek mümkün değildir.

Bu riskler ameliyat ve anestezi ile ilgili olabileceği gibi ameliyat sonrasında karşılaşılabilecek bazı riskler de vardır.

Bu riskler aşağıdaki gibidir:

  • enfeksiyon
  • Pıhtı oluşumu ve pıhtının diğer vücut bölgelerine göçü
  • Kalça protezinin zamanla gevşekliği
  • revizyon cerrahisi
  • İstenilen hareket aralığının sağlanamaması

Bu komplikasyonlar nadir de olsa ortaya çıktığında iyileşme süresi uzayabilir, tam iyileşme başarısız olabilir veya revizyon cerrahisi gerekebilir. Ameliyattan önce endişelerinizi ortopedi cerrahınıza bildirmelisiniz.

Cerrahınız bu risklerin sizin için geçerli olup olmadığını veya varsa oluşma oranını ayrıntılı olarak açıklayacaktır.

Hazırlık

Total kalça protezi kararı ortopedi cerrahınız tarafından bir dizi test ve muayeneye göre verilir. Doktorunuz bu ameliyatın şikayetlerinize yardımcı olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır. İlaçlar, enjeksiyonlar, fizyoterapi ve diğer cerrahi işlemler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer tüm tedavi seçenekleri dikkate alınır.

  • Sağlık geçmişinin gözden geçirilmesi
  • Ayrıntılı bir fizik muayene
  • Gerekli laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları
  • Anestezi ile ilgili komplikasyonları en aza indirmek için anestezi uzmanı ve diğer laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları ile değerlendirme

Ameliyatın risk oluşturmadığı doğrulandıktan sonra, sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız ve kanama riskini artıran bazı ilaçları bırakmanız istenecektir. Diğer tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bitkisel ürünler ve takviyeler de sorgulanacak ve bunları almaya devam etmeniz veya bırakmanız konusunda bilgilendirileceksiniz.

Ortopedi cerrahınızla total kalça protezi hakkında preoperatif görüşme çok önemlidir. İşlemin tüm detayları, olası riskleri ve iyileşme süreci anlatılır.  

Ayrıca ameliyattan önce belirli bir zamanda yeme ve içmeyi bırakmanız talimatı verilecek ve planlanan tarihte ameliyat olmak için bu talimata kesinlikle uymalısınız.

Ayrıca postoperatif dönemi daha iyi yönetebilmek için taburculuk, taburculuk sonrası konaklama ve seyahati bu aşamada planlamak mantıklıdır.

Cerrahi ve erken postoperatif dönem

Hastaneye yatırıldıktan sonra hazırlıklar tamamlanır ve anestezistiniz en iyi anestezi tekniğini belirlemek için sizi değerlendirecektir. Ortopedist önce hasarlı kıkırdağı ve kemiği keser ve eklem değişimi için hazırlar. Daha sonra metal alaşımından veya diğer uygun malzemelerden yapılan yapay (protez) kalça eklemi, kalça ekleminin işlevini üstlenecek şekilde yerleştirilir. Yapay eklemler, vidalar, plakalar ve diğer sabitleme malzemeleri kullanılarak mevcut kemiklere ve çevre dokulara yapıştırılır. Ameliyat tamamlanmadan önce kalça ekleminin hareket açıklığı bir kez daha kontrol edilir.

Fizyoterapistimiz yeni kalça ekleminizi nasıl kullanacağınızı öğrenmenize yardımcı olacaktır ancak ameliyattan sonra bacaklarınızı hareket ettirmek sadece yara iyileşmesini kolaylaştırmakla kalmayacak aynı zamanda ameliyatın başarısına da katkı sağlayacaktır.

Ameliyat sonrası ağrıyı yönetmek için ameliyattan sonra size ağrı kesici(ler) verilecektir.

Tedavilere başlanacak ve pıhtı oluşumundan kaynaklanan riskleri ortadan kaldıracak önlemler alınacaktır.

Olası bir enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanız da gerekebilir.

Ameliyatın sonucunu korumak ve desteklemek için ameliyat sonrasında doktorunuzun tüm talimatlarına uymanız çok önemlidir.

Taburcu olmadan önce planlanan takip ziyaretleri için cerrahınızı görmelisiniz.

Taburcu olduktan sonra kesi hattınızda sıcaklık ve kızarıklık varsa veya ateşiniz varsa veya ameliyata bağlı olduğunu düşündüğünüz herhangi bir semptomunuz varsa hemen cerrahınızla iletişime geçin.

Sonuçlar

Ameliyattan sonra birkaç gün yatarak bakıma ihtiyacınız olacak. Bu zaman aralığında hem genel sağlığınız stabilize olacak hem de ekleminiz fizyoterapi prosedürleri ile taburculuk sonrası döneme adapte olacaktır.

Ameliyat sonrası ağrının iyileşmenin doğal bir bileşeni olduğunu daima hatırlatın. Doktorunuz ve hemşireniz ağrınızı yönetmek için gerekli önlemleri alacaktır.

Yeni kalça ekleminizi kullanabilmek hem sabır hem de talimatlara sıkı bir şekilde uymayı gerektirir.

Ameliyat sonrası bakımın bir parçası olan fizik tedaviye taburcu olmadan önce başlanacaktır. Ancak iyileşme sürecini hızlandırmak için egzersizleri evde yapmaya devam etmeniz gerekecektir.

Tam iyileşmeden önce birkaç gün tekerlekli sandalye kullanmanız gerekebilir. Ayrıca kalça ekleminizi zorlamamak için evinizde bazı temel kurallara uymanız (oturur pozisyondan dikkatli bir şekilde kalkmak, bacak bacak üstüne atmamak, ameliyatlı bacağınızda anormal dönme hareketlerinden kaçınmak, yol açabilecek cisimleri kaldırmak) gerekmektedir. tökezleme, koltuk uzantılarının kullanılması).

Tüm talimatları kesinlikle uygularsanız, muhtemelen birkaç hafta içinde tüm rutin günlük yaşam aktivitelerinizi kısıtlama olmaksızın yapmaya başlayacaksınız. Ancak kasların yeterince güçlenmesi ve elastikiyeti birkaç ay, bazen bir yıla kadar gerektirebilir.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.