Kalbinizin Ritmini Koruyun
Kalp kasının kasılması için elektriksel uyarı gereklidir. Kalbin sağ kulakçığı, düzenli olarak elektriksel uyarı veren hücrelere sahiptir. Bu elektriksel uyarı kalbin her tarafına yayılmalıdır.

Kalp ritim bozuklukları yaşlılarda daha sık görülse de her yaşta ortaya çıkabilen bir kalp rahatsızlığıdır. Bu hastalık hayati risk taşımayabilir veya ani ölüme neden olabilir.
KARDİYAK ARİTMİ NEDENLERİ NELERDİR?
Kalp, bir elektrik şebekesinde olduğu gibi elektriğin içinden aktığı sıralı olarak yerleştirilmiş hücrelerden oluşan hatlara sahiptir. Ve kalp kası bu elektriksel uyarıya tepki verir. Bu yapılardaki herhangi bir anormallik, kalp ritminin bozulmasına neden olur.
Aritmi kendini hızlanma (taşikardi), düzensiz atım (erken atım) veya yavaşlama (bradikardi) şeklinde gösterir.
SEMPTOMLAR NELER?
En sık görülen semptom çarpıntı hissidir. Hastalar bu duyguyu “Kalbim kuş gibi çırpınıyor”, “Kalbim göğsümden fırlayacakmış gibi”, “Kalp atışlarım dışarıdan görülüyor”, “Kalbimin attığını ağzımda hissediyorum” gibi ifadelerle tanımlıyor. ”. Çarpıntı genellikle aniden başlar ve bazen saniyeler, bazen dakikalar ve hatta saatler sürer, sonra durur. Diğer semptomlar baş dönmesi ve bayılmayı içerebilir. Aritmiye bağlı bayılmalar genellikle yaşamı tehdit eden aritmi türlerini gösterir.
HANGİ YAŞ ARALIĞI ETKİLENİR?
Aritmi her yaş grubunda görülebilir. Aritmiler ileri yaşlarda daha sık görülür ve diğer kalp hastalıkları ile ilişkilidir. Tüm yaş grupları dikkate alındığında, genel popülasyonun %2’sinde ve 80 yaş üstü popülasyonun %10’unda atriyal fibrilasyon (kalbin atriyuma bağlı aritmisi) olduğu bilinmektedir. Bu rakamlar kardiyak aritmilerin halk sağlığı açısından önemini göstermektedir.
Aritmi için hangi testler kullanılır?
Aritmilerin tanısında kullanılan en önemli yöntem kalbin elektriksel aktivitesinin kaydedildiği EKG’dir. Ancak EKG’nin tanısal değere sahip olması için aritmi anında elektriksel aktivitenin kaydedilmesi gerekir. Örneğin bir hastada aritmi atağı varsa ve taşikardisi devam ederken EKG almak için en yakın sağlık kuruluşuna giderse aritminin türü belirlenebilir. Ancak bazı aritmiler kısadır; bu nedenle kaydedilemezler. Bu gibi durumlar için cep telefonu boyutunda taşınabilir kayıt cihazları vardır, bu sayede hastalar onu da yanlarında taşıyabilirler. Amaç, hastanın aritmilerini meydana geldiği anda kaydetmesine izin vermektir.
3 YILLIK KALP RİTMİ KAYDI
Cerrahi olarak yerleştirilmiş cilt altı kayıt cihazları vardır ve bunlar nadir görülen aritmileri kaydetmek için kullanılır. Bu teknik, 3 yıl boyunca sürekli aritmi kaydına izin verir. Bu yöntemler aritmiyi tespit edemezse, girişimsel bir yöntem olan elektrofizyolojik çalışma kullanılabilir. Bazı vakalar ekokardiyografi, kardiyak MRI, koroner anjiyografi gibi tanı yöntemleri gerektirir. Ayrıca vazovagal senkop adı verilen bayılma nedenini belirlemek için özel bir test yapılır. Bu hastalıkta, kalp ritminin refleks olarak bildirilmesi ve hatta geçici olarak durma meydana gelebilir. Epilepsi ile karıştırılan ve nöroloji kliniklerinde tanı için muayene edilen birçok hastada bu basit yöntemle ayırıcı tanı yapılabilmektedir.
ARİTMİSİ OLAN HASTALARIN ÖZEL DİYET KULLANMALARI GEREKLİ MİDİR?
Aritmi hastalarında beslenme önemlidir. Bazı maddeler kalbin elektrik sistemini uyarıcı özelliklere sahiptir. Bunlar aritmiyi tetikleyebilir. Örnek olarak çay, kahve ve sigaranın etkileri verilebilir. Ayrıca birçok ilaç da aritmiye neden olabilir. Bazen kalp ve tansiyon ilaçları bradikardiye (yavaşlama) neden olabilir. Örneğin, göz tansiyonu için kullanılan ilaçlar kalp atış hızını yavaşlatan maddeler içerebilir. Bazen bir aritmiyi tedavi etmek için reçete edilen bir ilaç başka bir aritmiye neden olabilir. Kalp sağlığı için genel öneriler, aritmi önleme için de geçerlidir. Bunlara stres yönetimi, ideal vücut ağırlığı, düzenli egzersiz, domuz yağı ve trans yağ asidi içermeyen beslenme, azaltılmış tuz alımı, sigarayı bırakma, sıfır veya azaltılmış alkol tüketimi dahildir.