Dolar 32,3266
Euro 35,0806
Altın 2.297,91
BİST 8.987,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Erkeklerde meme büyümesi nedir?

Bazı erkeklerde ve genç ergenlerde, bir veya her iki meme büyüyerek alışılmadık derecede büyük bir meme ile sonuçlanır. Bu duruma jinekomasti denir.

Erkeklerde meme büyümesi nedir?
REKLAM ALANI
A+
A-
05.06.2021
208
ABONE OL

Erkeklerde meme büyümesi, tüm jinekomasti vakalarının yüzde elli ila yetmişinde ergenlik döneminde ortaya çıkar. Altta yatan neden çoğunlukla östrojen ve testosterondaki doğal değişikliklerdir. Bebeklerde kısa süreli bir jinekomasti görülebilir. Bu durum, maternal östrojen hormonunun bir süre kanda kalması durumunda ortaya çıkar.

Orta yaşlı ve yaşlı erkeklerde de benzer bir durumla karşılaşılmaktadır. Yaşlanma (hormon seviyelerinde değişikliklerle sonuçlanan) veya aşağıda listelenen ilaçlar erkeklerde meme(ler)in büyümesine neden olur.

ARA REKLAM ALANI

Nedenler

Jinekomasti genellikle vücudun hormonal dengesindeki doğal değişikliklerden kaynaklanır. Bu nedenle jinekomasti en sık ergenlerde teşhis edilir. Anormal derecede yüksek östrojen – kadın cinsiyet özelliklerini düzenleyen hormon – ve anormal derecede düşük testosteron – erkek cinsiyet özelliklerini düzenleyen hormon – erkeklerde memenin anormal büyümesine yol açar.

Ayrıca aşağıda sıralanan ilaçlar ve maddeler de jinekomastiye neden olabilir:

antibiyotikler

    • kalp ilaçları
    • Anti-anksiyete ajanları
    • AIDS ilaçları
    • trisiklik antidepresanlar
    • Kemoterapi
    • Peptik ülser tedavisinde kullanılan ilaçlar
    • Marihuana ve eroin
    • Amfetaminler ve steroid ajanlar

Son olarak kandaki testosteron düzeyini etkileyen tıbbi durumlar, yaşlanma, aşırı alkol tüketimi ve karaciğer, böbrek ve tiroid hastalıkları jinekomastiye neden olan faktörler arasındadır.

Teşhis

Jinekomastinin kesin nedeni her zaman belirlenemeyebilir.

Altta yatan nedenin belirlenmesi ve kesin tanı için endokrinolog ve/veya genel cerrah tarafından detaylı muayene gerekir.

Ayrıntılı fizik muayeneyi genellikle kandaki hormon düzeylerinin analizi ve memelerin anormal büyümesini görselleştirmek için görüntüleme çalışmaları (mamografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme) takip eder.

Tüm bu tetkikler ve tetkikler tamamlandıktan sonra altta yatan neden belirlenir ve jinekomastinin kesin tanısı konulur ancak herhangi bir etiyolojik faktör tespit edilememektedir.

tedavi

Jinekomasti, meme büyümesi ve değişen derecelerde hassasiyet dışında genellikle bir belirtiye neden olmaz. Bazı ileri evre olgularda bir veya iki memenin meme ucundan ağrı ve akıntı görülebilir.

Durum zamanla tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden gerileyebileceğinden, endokrinologunuz veya genel cerrahınız önce altta yatan nedenin tedavisini veya herhangi bir etiyolojik faktör bulunamazsa belirli bir süre takibini düşünebilir.

Sebep olan faktörün belirlenememesi, spontan gerilemenin olmaması, ağrı, akıntı ve hassasiyetin ortaya çıkması veya şiddetlenmesi ve sosyal nedenler jinekomastinin cerrahi tedavisine işaret edebilir.

Erkeklerde meme kanserinden kaynaklanan jinekomasti son derece nadirdir. Ancak doktorunuzun bir tümörle ilgili endişeleri varsa, mamografi ve biyopsi ile kanseri doğrulamak veya ekarte etmek gerekir.

Jinekomastinin cerrahi tedavisini istiyorsanız, teknikler, beklentiler ve potansiyel riskler için lütfen plastik cerrahlarımıza danışın.

Jinekomastinin cerrahi tedavisine karar vermeden önce en gerçekçi ve tatmin edici sonuçları alabilmek için amacınızı plastik cerrahlarımız ve endokrinologlarımızla görüşmelisiniz.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.