Dolar 32,3835
Euro 35,0225
Altın 2.326,63
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Diz Bağları Cerrahisi – ÖÇB Rekonstrüksiyonu nedir?

Diz, vücudunuzun en karmaşık kısımlarından biridir ve bu eklem hareketliliğiniz için hayati öneme sahiptir.

Diz bağları femurunuzu alt bacak kemiklerinize (tibia ve fibula) bağlar. Diz bağları, bu kemikler arasındaki eklemin aşırı dönme hareketlerini yani diz eklemini sınırlayarak işlev görür. Bu nedenle diz bağları en sık spor ve ani hareketler sırasında yaralanır.

Diz Bağları Cerrahisi – ÖÇB Rekonstrüksiyonu nedir?
REKLAM ALANI
A+
A-
08.06.2021
226
ABONE OL

Geçmişte diz bağ yaralanmaları çoğu profesyonel sporcunun spor yaşamını sonlandırabilirdi. Son zamanlarda birden fazla bağ yaralanmış olsa bile spor hayatına devam etmek çoğu zaman mümkün olmaktadır. Ön çapraz bağ, diz ekleminde en sık yaralanan bağdır. Gerilme sonucu deforme olan veya yırtılan bağ ya onarılır ya da vücudun başka bir bölgesinden alınan tendon grefti ile değiştirilir.

Diz bağı ameliyatı neden yapılır?

ARA REKLAM ALANI

Diz eklemi önemli ölçüde geniş bir hareket aralığına sahiptir ve bu hareketlerin aralığı diz içindeki ve çevresindeki bağlarla sınırlıdır. Bu bağlar son derece güçlü dokulardır ve diz eklemini oluşturan kemikleri birbirine bağlı tutar.

Bahsedilen bağlar arasında en sık yaralanan ön çapraz bağdır. Bu bağ, diz ekleminin dönme hareketini sınırlar ve ani durma, hızlı koşarken ani yön değiştirme, yüksek bir yerden yanlış pozisyonda atlama ve dizine direkt çarpma gibi birçok nedenden dolayı yaralanır. Bu yaralanma sadece ağrıya yol açmaz, aynı zamanda diz ekleminin instabilitesine de neden olur.

Profesyonel bir sporcu değilseniz ve durumunuz hafifse, ilaç tedavisini fizyoterapi ile birleştirerek durum tedavi edilebilir. Ancak birden fazla bağ yaralanmışsa, kişi profesyonel bir sporcuysa ve diz eklemi instabil ise tedavi seçeneği bağın onarılması veya değiştirilmesidir. Eğer durum tedavi edilmezse, diz eklemi yırtılma veya şekil bozukluğu sonucu stabilitesini kaybeder ve bunun sonucunda menisküs ve diğer eklem yapılarına ek yük doğar ve bunlarda başka sorunlara neden olur.

Riskler

Tüm ameliyatlarda olduğu gibi diz protezi ameliyatında da (ÖÇB rekonstrüksiyonu) bazı riskler vardır.

Modern tıbbın izin verdiği tüm önlemler risklerin oluşmasını engellemek için alınsa da, risklerin tamamen ortadan kaldırılacağını garanti etmek mümkün değildir.

Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Enfeksiyon – enfeksiyon riski genellikle %1’in altındadır.
  • Kan pıhtıları
  • Diz ağrısı
  • Kasların zayıflığı.
  • Diz ekleminin sertliği
  • revizyon cerrahisi
  • İstenilen hareket aralığının sağlanamaması

Bu komplikasyonlar nadir de olsa ortaya çıktığında iyileşme süresi uzayabilir, tam iyileşme başarısız olabilir veya revizyon cerrahisi gerekebilir. Ameliyattan önce endişelerinizi ortopedi cerrahınıza bildirmelisiniz.

Cerrahınız bu risklerin sizin için geçerli olup olmadığını veya varsa oluşma oranını ayrıntılı olarak açıklayacaktır.

Hazırlık

Diz bağ onarımı veya replasmanı (ÖÇB rekonstrüksiyonu) kararı, ortopedi cerrahınız tarafından bir dizi test ve muayeneye dayalı olarak verilir. Doktorunuz bu ameliyatın şikayetlerinize yardımcı olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir değerlendirme yapacaktır. İlaçlar, enjeksiyonlar, fizyoterapi ve diğer cerrahi işlemler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer tüm tedavi seçenekleri dikkate alınır.

  • Sağlık geçmişinin gözden geçirilmesi
  • Ayrıntılı bir fizik muayene: Doktorunuz önce belirtilerinizi ve sağlık geçmişinizi gözden geçirecektir. Değerlendirmede doktorunuz instabil dizinizi tüm yönleriyle inceleyecek ve sağlam diz ile karşılaştıracaktır.
  • Gerekli laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları
  • Anestezi ile ilgili komplikasyonları en aza indirmek için anestezi uzmanı ve diğer laboratuvar testleri ve radyoloji çalışmaları ile değerlendirme

Ameliyatın risk oluşturmadığı doğrulandıktan sonra, sigara içiyorsanız sigarayı bırakmanız ve kanama riskini artıran bazı ilaçları kesmeniz istenecektir. Diğer tüm reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, bitkisel ürünler ve takviyeler de sorgulanacak ve bunları almaya devam etmeniz veya bırakmanız konusunda bilgilendirileceksiniz.

Ortopedi cerrahınızla diz bağ onarımı veya replasmanı (ÖÇB rekonstrüksiyonu) hakkında ameliyat öncesi görüşme çok önemlidir. İşlemin tüm detayları, olası riskleri ve iyileşme süreci anlatılır.

Ayrıca ameliyattan önce belirli bir zamanda yeme ve içmeyi bırakmanız talimatı verilecek ve planlanan tarihte ameliyat olmak için bu talimata kesinlikle uymalısınız.

Ayrıca postoperatif dönemi daha iyi yönetebilmek için taburculuk, taburculuk sonrası konaklama ve seyahati bu aşamada planlamak mantıklıdır.

Cerrahi ve erken postoperatif dönem

Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Artroskopik cerrahi, hastaya daha az zarar vermesi, ameliyat sonrası ağrının azalması, hastanede kalış süresinin kısalması ve iyileşmenin daha hızlı olması nedeniyle uygun olan tüm hastalarda tercih edilmektedir. Bu yöntemde artroskop adı verilen bir ucunda küçük kamera bulunan çok ince bir tüp çok küçük kesilerden diz içine sokulur. Bağdaki yırtıklar ve şekil bozuklukları, başka kesilerden girilen cerrahi aletlerle onarılır veya bağ tamamen çıkarılarak yerine vücudun diğer bölgelerinden elde edilen bir greft konulur. Greft kullanılıyorsa greft vida ve benzeri tespit cihazları ile çevredeki kemiklere sağlam bir şekilde tutturulur. Daha sonra cerrahi aletler ve kamera çıkarılır ve küçük kesikler dikilir.

Hastalar genellikle ameliyattan sonra aynı gün taburcu edilir.

Taburcu olduktan sonra yapmanız gereken egzersizler ve kaçınmanız gereken hareketler hakkında bilgilendirileceksiniz. Ayrıca taburcu olduktan sonra evde bakım (buz torbası, bandaj, istirahat ve bacakların kaldırılması) hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Ameliyat sonrası ağrıyı yönetmek için ameliyattan sonra size ağrı kesici(ler) verilecektir. Ayrıca olası bir enfeksiyonu önlemek için antibiyotik kullanmanız gerekebilir.

Ameliyatın sonucunu korumak ve desteklemek için ameliyat sonrasında doktorunuzun tüm talimatlarına uymanız çok önemlidir.

Taburcu olmadan önce planlanan takip ziyaretleri için cerrahınızı görmelisiniz.

Taburcu olduktan sonra kesi hattınızda sıcaklık ve kızarıklık varsa veya ateşiniz varsa veya ameliyata bağlı olduğunu düşündüğünüz herhangi bir semptomunuz varsa hemen cerrahınızla iletişime geçin.

Sonuçlar

Ameliyat sonrası ağrının iyileşmenin doğal bir bileşeni olduğunu daima hatırlatın. Doktorunuz ve hemşireniz ağrınızı yönetmek için gerekli önlemleri alacaktır.

Diz bağ cerrahisi (ÖÇB rekonstrüksiyonu) sonrasında diz ekleminin hareket açıklığını korumak, kasları güçlendirmek ve esnekliği artırmak için fizik tedaviye ihtiyacınız olabilir. Ayrıca ev egzersizleri hakkında da bilgilendirileceksiniz.

Bu rehabilitasyon önerilerine uymak, dizinizin normal işlevini geri kazanması için çok önemlidir. Bu önerilere uyarsanız iki diz arasındaki fonksiyonel fark birkaç hafta içinde ortadan kalkacaktır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.