Diş kozmetiği ve beyazlatma nedir?
Diş beyazlatma, doğal dişler üzerinde yapılan estetik bir diş hekimliği işlemidir. Aktif oksitleyici ajan, emayenin gözeneklerine nüfuz eder ve leke kalıntılarını parçalar.

DİŞ BEYAZLATMA
Sürekli çay, kahve, kırmızı şarap veya sigara lekesi diş tüketimi. Dış renklenme dışında çocukluk döneminde tetrasiklin tipi antibiyotik kullanımı, aşırı Flor alımı ve mine kusurları dişlerin rengini bozar. Ayrıca travmatize nekrotik dişler daha koyu renklerde değişir.
Etkili bir beyazlatma için temiz plaksız diş yüzeyi şarttır.
Ev Beyazlatma:
Hastalara beyazlatma tepsileri verilir. Bu tepsilere anlatıldığı gibi çamaşır suyu uygulanır. Hasta tepsiyi konsantrasyona göre önerilen süre kadar giyer (2-4 saat).
Hasta uygulamadan önce ve sonra dişlerini fırçalamalı ve tedavi sırasında renklendirici ürünlerin tüketiminden kaçınmalıdır.
Evde beyazlatmanın dezavantajı, beyazlatma için gereken uzun süre (yaklaşık 1 ay), avantajı ise daha uygun maliyetli olmasıdır.
Ofis Beyazlatma:
Yüksek konsantrasyonlu ağartıcı klinikte diş hekimi tarafından uygulanır. Sakız koruyucu bir tabaka ile kaplıdır. Seanslar 45 dakikadır ve sayıya renklenmenin şiddetine göre karar verilir.
Hızlı sonuç ve daha fazla beyazlatma (ev yönteminin yetersiz kaldığı durumlarda) bu yöntemin avantajlarıdır.
Endodontik Beyazlatma:
Kanal tedavisi görmüş cansız dişlere endodontik beyazlatma işlemi yapılır. Diğer yöntemlerin aksine dişleri içten dışa doğru aydınlatır.
Diş hekimi kontrollü beyazlatma dişler için zararlı değildir. Emaye yıpranmaz, bunun yerine renk veren moleküller emayeden çıkarılır. Sonraki günlerde hassasiyet normal ve geçicidir.
Elde edilen ışık gölgesinin korunması hastanın bakımına bağlıdır.
Beyazlatma, kompozit dolguların veya porselenin rengini değiştirmez.