Dolar 32,3752
Euro 35,0539
Altın 2.326,91
BİST 9.118,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

360 Kardiyak MRI ile Kalbe Genel Bakış

• Kardiyak MRG, damar tıkanıklığı olan hastalarda kalp kası üzerindeki hasar hakkında detaylı bilgi verir (canlılık testi). Bu hasarın boyutu, hastanın kalp ameliyatından fayda sağlayıp sağlayamayacağını belirlemek için çok önemlidir.

360 Kardiyak MRI ile Kalbe Genel Bakış
REKLAM ALANI
A+
A-
02.10.2021
281
ABONE OL

Kalp, göğüs kafesi içinde ve kemik yapılarının arkasında yer alması ve sürekli hareket etmesi nedeniyle görselleştirilmesi en zor alanlardan biridir. Bu nedenle, kalp ile ilgili işlev ve hastalıkların detaylı muayenesi için en son teknolojiye sahip merkezlere ve deneyimli uzmanlara ihtiyaç duyulmaktadır.

ÇOCUKLARDA KARDİYAK MR KULLANILABİLİR

Kardiyak MRG’de radyasyon olmadığı için hem çocuklar hem de yetişkinler için güvenle kullanılabilir. Ve işlem sırasında gerektiğinde kullanılabilecek ilaç (kontrast madde) de tomografik yöntemlere göre önemli ölçüde daha güvenlidir. Bu inceleme yöntemi, kardiyak fonksiyonların mümkün olan en iyi şekilde hesaplanmasını sağlar. Kalbin yapıları herhangi bir açı kısıtlaması olmaksızın her düzlemde incelenebilir. Kalpteki patolojiler açıkça ortaya çıkarılabilir.

ARA REKLAM ALANI

HANGİ KOŞULLAR İÇİN KULLANILABİLİR?

• Doğuştan kalp hastalıklarında Kardiyak MRG, kalbin ve büyük damarların ayrıntılı bir değerlendirmesini sağlayarak ameliyat öncesi planlama ve risk sınıflandırmasına önemli katkı sağlar. Ayrıca ameliyat sonrası yaşam boyu takiplerde en güvenilir ve doğru verilerin elde edilmesini sağlar.

• Kapak yetmezliği veya obstrüksiyonu durumunda, hastalığın şiddetinin belirlenmesi için Kardiyak MRG kullanılır. Valflerden kanın geri akış hızı büyük bir doğrulukla hesaplanabilir.

• Kardiyak aritmilerde altta yatan nedenin bulunmasını sağlar.

• Kalpte kitle şüphesi olan hastalarda kitle ve pıhtıyı ayırt etmek ve varsa malign tümörleri belirlemek için kullanılabilir.

• Kardiyak MRG ayrıca akdeniz anemisi (talasemi), sarkoidoz, Anderson-Fabry hastalığı, amiloidoz gibi hastalıklarda kalp kası detaylı olarak değerlendirilerek kalbin ne ölçüde etkilendiğinin izlenmesine olanak sağlar.

HANGİ KOŞULLARDA KULLANILAMAZ?

Kalp pili veya MRI güvenli olmayan diğer tıbbi malzemeleri (protez, koklear implant vb.) taşıyan kişiler MR görüntüleme için uygun değildir. Ayrıca, uygun tıbbi yardım almadan klostrofobik bireylerde kullanılmamalıdır.

KARDİYAK MRI NASIL ÇALIŞIR?

Muayene öncesi kolda damar yolu açılır. Hasta MR cihazına alındıktan sonra kalp hareketini görmek için EKG elektrotları göğse takılır. Muayene sırasında hastaların nefeslerini kısa süre tutmaları gerektiği için nefes tutma egzersizleri yapılır ve ardından MRG çekimi başlatılır. Gerekli durumlarda damar yolundan kontrast madde adı verilen bir ilaç verilebilir. Muayene ortalama 30-45 dakika içerisinde tamamlanır.

Toraks Açılmadan 4 cm’lik İnsizyondan Robotik Bypass

Kalp damar hastalıkları ülkemizde en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer almaktadır. Kardiyovasküler hastalıkların tedavisine yönelik robotik cerrahi ile bypass ameliyatları, hasta konforu ve hızlı iyileşme açısından birçok avantaj sunmaktadır. Kalbe neşter değdirmeden veya durdurmadan koltuk altında 3 kesi ve göğüs kafesinde 4 cm’lik bir kesi kullanılarak robotik baypas mümkündür.

NEŞTER KULLANILMAZ.

Son 15 yılda yaşanan teknolojik gelişmeler ile kalp cerrahisinde klasik cerrahi yöntemlere alternatif olarak minimal invaziv yöntemlerin sayısı artmaktadır. ABD ve Avrupa ülkelerinde robotik kalp ameliyatlarının sayısı son yıllarda yüzde 20 arttı. Ülkemizde de benzer bir eğilim var. Robotik kalp cerrahisinde göğüs kemiği yani göğüs kafesi kesilmeden operasyon gerçekleştirilir. Robotik kol, göğüs kafesinin sağ veya sol tarafındaki küçük kesiklerden sokulur. Bir kesiden sokulan kamera ile elde edilen 3 boyutlu görüntü 8-10 kat daha büyük ve net görüntü sağlar. Bir cerrah cerrahi aletleri robotik kola bağlarken, bir başka cerrah bu aletleri kamera ekranlı bir konsoldan çalıştırıyor.

HEM HASTA HEM DE CERRAH İÇİN RAHAT

Robotik cerrahide kullanılan aletler, geleneksel veya torakoskopik cerrahiden daha fazla güvenlik sağlar. Cerrahi aletler, cerrahın konsoldaki parmak hareketleri ile çalıştırılır ve bu robotik kollar bilek için zor olan hareketleri yapabilmektedir. El sıkışma ve yorgunluk olmaz, ulaşılması zor anatomik bölgelere müdahale daha kolay hale gelir. Bu hem cerrah hem de hasta için rahatlık sağlar.

DAHA AZ AĞRI, DAHA AZ ENFEKSİYON

Uygun hastalarda robotik cerrahi ile koroner arter baypas cerrahisi, mitral kapak cerrahisi, doğuştan kalp cerrahisi ve aritmi cerrahisi yapılmaktadır. Koroner arter baypas ameliyatı, kalp durdurulmadan veya kalp durdurularak (kardiyopulmoner pompa kullanılarak) yapılır. Mitral kapak operasyonları, kalp özel bir sıvı ile durdurularak gerçekleştirilir. Robotik kalp ameliyatı ile iyileşme süresi önemli ölçüde kısalır ve hastalar genellikle 7-10 gün sonra işlerine dönebilirler. Kanama, enfeksiyon, ağrı ve kan transfüzyonu daha az sıklıkta görülür. Ve kozmetik olarak üstün sonuçlar sağlar.

ROBOTİK CERRAHİNİN AVANTAJLARI:

• Ağrı ve ameliyat sonrası bazı fiziksel fonksiyon bozuklukları daha az görülür ve hasta memnuniyeti açısından daha iyi sonuçlar alınır.

• Daha az hasar: Ameliyat küçük kesilerden ve kamera yardımıyla gerçekleştirilir; Genel kanının aksine robotik cerrahi açık cerrahiye göre daha net ve detaylı görüş sağlar ve bu da operasyonun çok daha az doku travması ile tamamlanmasını sağlar.

• Daha hızlı iyileşme: Ameliyat sonrası iyileşme, açık ameliyattan çok daha hızlıdır. Bu aynı zamanda daha kısa hastanede kalış süresi ve normal yaşama daha hızlı dönüş anlamına gelir.

• Daha az ağrı: Ameliyat küçük kesiler ile yapıldığından hastalar ameliyattan sonra daha az ağrı hissederler.

• Daha az enfeksiyon riski: Ameliyat sonrası cerrahi alan enfeksiyonu, insizyonlar çok küçük olduğu için daha az olasıdır.

• Daha iyi kozmetik sonuç: Ameliyat 1-1,5 cm’lik kesilerle yapıldığından açık cerrahiye göre daha iyi kozmetik sonuçlar alınmaktadır.

• Daha iyi görüş alanı: Ameliyat optik sistemler yardımıyla yapıldığından açık cerrahiye göre daha detaylı ve net görüş alanı sağlanır.

• Daha az kan kaybı: Daha az doku hasarı sayesinde kan kaybı minimumdur.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.