Yapay Mesane Sosyal Hayatı Korur
Bağırsakların yeniden şekillendirilmesiyle oluşturulan suni mesane, hastaların normal idrar yapmalarını ve daha rahat bir yaşam sürmelerini sağlayan bir yöntemdir. En önemli avantajı, yaşam kalitesini düşürmeyen, sosyal olarak kabul edilebilir bir yöntem olmasıdır.

Erkeklerde en sık görülen dördüncü kanser türü olan idrar kesesi tümörleri ve mesane kanseri, mesane duvarı dokularından kaynaklanan malign tümörlerdir. Belirtileri arasında sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, kanama, idrar kaçırma ve ani idrar yapma isteği sayılabilir. Mesane kanserinin bazı türlerinde tek tedavi mesanenin çıkarılmasıdır. Mesanenin çıkarılması gerekiyorsa, hastalar genellikle bu ameliyatı geciktirir ve bunun nedeni idrar torbası kullanma zorunluluğudur. Ancak idrar torbasına gerek olmayacağını bilirlerse ameliyata daha erken karar verirler ve tam iyileşme şansı artar.
MESANE KANSERİNİN NEDENLERİ NELERDİR?
Mesane, her iki böbrekten idrar yolları (üretra) yoluyla gelen idrarı yaralayan küre benzeri bir organdır. Bu organın iç kısmından kaynaklanan malign tümörlere mesane kanseri denir. Mesane kanseri erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir. Bazı fabrikalarda gözlenen sigara ve kimyasal madde maruziyeti bilinen nedenleri arasındadır.
SEMPTOMLAR NELER?
En önemli semptom, ağrısız idrarda kan ve pıhtı oluşmasıdır. Ayrıca kanserin tipine bağlı olarak idrar yaparken geçmeyen ağrı ve idrarın sonlarına doğru yanma hissi gibi şikayetler de bildirilmektedir. Bu kanama bazen görülmeyebilir ancak idrar tahlilinde tespit edilecektir.
NASIL TEŞHİS EDİLİR?
Genellikle mesanede bir kitle karın veya üriner sistem ultrasonografisi ile kolayca teşhis edilebildiği
gibi, tanı için kontrast maddeli üst ve alt Bilgisayarlı Tomografi de kullanılabilir . Ancak bu tetkikler kesin tanıyı sağlayamadığında mesanenin içini görebilmek için idrar kanalından kamera sistemi sokulmasını içeren bir yöntem kullanılabilir. Tanı konulduktan sonra endoskopik kamera ile Kapalı TUR Tm (Trans Üretral Rezeksiyon Tm) ameliyatı yapılır.
TUR TM NASIL YAPILIR?
Operasyon genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. İdrar kanalından mesaneye ulaşılır ve kanserli kısım tamamen çıkarılır ve özel bir elektrikli cihaz kullanılarak mesanenin tüm katmanlarından örnekler alınır. Hasta ertesi gün ayağa kalkabilir, genellikle ikinci veya üçüncü gün idrar sondası çekilir ve hasta taburcu edilebilir.
RADİKAL SİSTEKTOMİ NE ZAMAN GEREKLİDİR?
Bu operasyonda; mesane, prostat, alt idrar yolunun bir kısmı, seminal veziküller ve çevredeki ana damarların etrafındaki lenf düğümleri çıkarılır. Tam olarak yapıldığında 6-8 kadar sürer, gerekirse hasta en az 24 saat yoğun bakıma alınır ve servise nakledilir. Hastalar operasyondan 10-14 gün sonra evlerine dönebilirler.
LENF DÜĞÜMLERİNİN ÇIKARILMASI VE SAYISI NEDEN ÖNEMLİDİR?
Bu muhtemelen radikal sistektomi operasyonunun en önemli kısmıdır. Lenf düğümlerinin çıkarılması özel eğitim ve deneyim gerektirir. Ancak ne kadar fazla lenf nodu çıkarılırsa hastanın yaşam beklentisi o kadar uzar. Ve lenfatik dokularda kanser olması durumunda, ek kemoterapinin uygun şekilde planlanması için hastalığın gerçek ilerlemesi belirlenebilir.
MESANE ÇIKARILDIKTAN SONRA HASTALAR NASIL İDRAR YAPAR?
En sık kullanılan yöntem “ileal konduit” olarak adlandırılır. Her iki idrar yolu (üretra) ince bağırsağın 12-15 cm’lik kısmının bir ucuna, diğer ucu ise dış karın duvarına bağlıdır. Üretra yoluyla bu barsak kısmına gelen idrar, deriye yapışık bir torbaya dolar ve torba hastalar tarafından boşaltılır. İdrar torbası 2-3 günde bir değiştirilmelidir. Bu eski yönteme önemli bir alternatif olan “ortopedik mesane” adı verilen yapay mesane (neobladder) yöntemidir.
BAĞIRSAKLARLA MESANE OLUŞTURMANIN AVANTAJLARI NELERDİR?
Mesanenin çıkarılması gerekiyorsa hastaların karar vermesi kolay değildir ve bu gecikme yaşamlarını olumsuz etkiler. Yapay mesanenin (yeni mesane) en önemli avantajı “yaşam kalitesini düşürmemesi” ve
“toplumsal olarak kabul edilebilir”dir. Bu operasyon, hastaların daha rahat bir yaşam sürmeleri için normal idrara çıkmalarını sağlamak için yapılır. İnce bağırsağın bir kısmı yeniden küre haline getirilir ve böbrekten gelen her iki idrar yolu da buna bağlanır; Bu yeni mesanenin bir ucu daha sonra penisin içindeki idrar yoluna bağlanır. Ameliyattan 15-18 gün sonra idrar sondası çıkarılır ve hastalara yeni mesaneleri ile idrar yapma eğitimi verilir. İdrar yapmayı öğrenme genellikle 4-5 gün sürer ve bu sürenin sonunda hastalar mesanelerini tamamen boşaltabilirler.