Duha namazı nedir, ne zaman kılınır? Kuşluk namazı nedir, nasıl kılınır?
Dini konularda merak edilen soruların yanıtları araştırılıyor. En çok merak edilen konulardan biri olan ve anlamı sık sık merak edilen duha namazı hakkında, duha namazı nedir, ne zaman kılınır ve kuşluk namazı nedir, nasıl kılınır gibi soruların yanıtları araştırılıyor.

Vatandaşlar Diyanet’e sorarak dini konuların yanıtını araştırıyor, merak ettiği konuların detaylarını öğreniyor. En çok merak edilen sorulardan biri de duha namazı nedir konusu odu. Peki, duha namazı nedir, ne zaman kılınır ve kuşluk namazı nedir, nasıl kılınır?
İŞRAK VEYA DUHÂ (KUŞLUK) NAMAZLARI NE ZAMAN VE NASIL KILINIR?
İşrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerâhet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutsîde bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Âdemoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda seni korumayı tekeffül edeyim.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 12)
Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 78-83). En az iki rekât olarak kılınabileceği de söylenmiştir. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).