Rekabet Kurumu faturayı kesti! BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK ve A101 bakın ne kadar ceza ödeyecek?
Fahiş fiyat artışı yapan zincir marketlere ceza yağdı. BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK ve A101 zincir gibi marketler fahiş fiyat artışı yaptıkları için ağır para cezaları ödeyecekler.

Son dönemlerde vatandaşın en çok şikayet ettiği konuların başında gelen fahiş fiyat artışlarıyla ilgili Rekabet Kurumu’nun başlattığı soruşturma tamamlandı.
İşte soruşturmanın neticesinde market zincirlere verilen cezalar;
1. BİM Birleşik Mağazalar A.Ş.’ye 958.129.194,39 TL;
2. CarrefourSA Carrefour Sabancı Ticaret Merkezi A.Ş.’ye 142.469.772,07 TL
3. Migros Ticaret A.Ş.’ye 517.672.762,75 TL;
4. Savola Gıda ve San. Tic. A.Ş.’ye (Yudum, Sırma ve Egemden) 22.210.998,63 TL;
5. Şok Marketler Ticaret A.Ş.’ye 384.369.037,15 TL;
6. Yeni Mağazacılık A.Ş.’ye (A101) 646.582.329,39 TL
MİGROS’TAN İTİRAZ GELDİ
BİM, CarrefourSA, Migros, ŞOK, A101 ve Savola Gıda ve San. Tic. A.Ş.’ye toplam 2 milyar 671 milyon lira idari para cezası veren Rekabet Kurumu’nun ses getiren kararına ilk tepki ise Migros’tan geldi. Şirket tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada karara itiraz edileceği belirtildi.
ERDOĞAN SİNYALİ VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz günlerde yapmış olduğu bir açıklamada piyasayı allak bullak eden zincir marketlerle ilgili harekete geçileceğini belirterek şu ifadelerini kullanmıştı: “Ağırlıklı olarak iş orada toplanıyor. Bütün üreticiden tüketiciye olan yerde zincir marketlerin buradaki yoğun ürünleri toparlaması… Bu da beş tane zincir market. Bunlar bütün o ürünü toparlıyor. Bu beş tane zincir marketin topladığı ürünle piyasalar alt üst oluyor. Bunlar eğer bu noktada daha adil davranırlarsa hem vatandaş uygun fiyatla ürün alabilecektir hem de üretici şu an itibarıyla kazanımını, parasını zamanında alma şansına ulaşacaktır. Bu konuda kısmen özellikle bu zincir marketlerin sınırsız uygulamaları var. Bu sınırsız uygulamalar karşısında biz de Ticaret Bakanlığı olarak bunların üzerine üzerine gideceğiz.”